Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z młodych ziemniaków w mundurkach z fenkułem


Uwielbiam młode ziemniaki a najbardziej takie wielkości przepiórczego jajka. Nie trzeba ich obierać, wystarczy wyszorować i mamy produkt idealny do wielu dań.

Dzisiaj przepis na bardzo prostą i smaczną sałatkę, której przygotowanie zajmie nam 20 min a która może stanowić kompletny obiad w gorące, letnie dni.


Składniki:

1 kg młodych małych ziemniaków

pół cebuli czerwonej

pół pęczka natki kopru włoskiego lub pół bulwy

łyżka majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

sól

pieprz świeżo mielony

łyżka octu winnego


Wykonanie:

Ziemniaki wyszoruj, włóż do garnka i zalej osolonym wrzątkiem. Gotuj 10 minut pod przykrywką i odcedź ( będą miękkie ale muszą pozostać jędrne i nie rozpadać się).

Cebulę posiekaj drobno i zalej łyżką octu winnego by zmiękła.

Fenkuł posiekaj drobno.

Gorące ziemniaki połącz z cebulą i koprem oraz majonezem i jogurtem. Przypraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.



piątek, 17 czerwca 2011, dorota20w
Komentarze
2011/06/17 11:05:27
Pycha! Fenkuł odkryłam niedawno - to smaczne i zdrowe warzywo, coraz częściej gości w naszej kuchni!
-
2011/06/17 11:14:42
Ma-niusia ja fenkuł posiałam w doniczce na balkonie - bulwy nie urosną ale cała moc pięknie pachnącej koperkowej natki
-
2011/06/18 23:32:41
Solidna porcja takiej sałatki faktycznie może zastapić obiad :)
-
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/20 09:24:29
Nie wpadłabym na to, żeby posiać fenkuł, dobry pomysł, a sałatka wygląda świetnie. Do zrobienia.
-
2011/06/22 10:32:16
hmm, pysznie wyglądają :) bardzo lubię młode ziemniaczki :)
-
2011/06/24 23:03:25
Uwielbiam ziemniaki w mudurkach, a w szczególności młode. Pychota i do tego koperek świeży....rewelacja. Jak dodatek kefir lub maślanka i jajo w mudurku. Idealnie.










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...