Blog > Komentarze do wpisu

Chutney z rabarbaru

 


Bardzo lubię ten czatnej. Jego najbardziej popularne zastosowanie w naszym domu to jako dodatek do mięsa czy serów.



Składniki:

500g rabarbaru

300g cebuli

300g cukru

80-100ml octu jabłkowego

pół łyżeczki chilli

2 łyżeczki imbiru w proszku

2 łyżeczki płaskie mielonych goździków

2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

Umyty rabarbar pociąć na kawałki, cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać octem. Początkowo gotować pod przykrywką, ale kiedy rabarbar się rozpadnie zdjąć by sos zgęstniał. W sumie gotowanie zajmuje ok godziny. Przełożyć do słoiczków, pasteryzować 20min.


Chutney z rabarbaru

środa, 11 maja 2011, dorota20w
Komentarze
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/11 15:00:33
Ciekawy pomysł, rabarbar jest, trzeba zrobić.
-
2011/05/11 15:26:06
O tak, do serow jak znalazl!
-
2011/05/11 16:10:03
mam ochotę go zrobić, bo parę razy już się z nim spotkałam (szczególnie w czasopismach)..
ciekawa jestem jego smaku!
Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji:)
-
2011/05/11 18:29:14
Fajny przepis. Też mam w planie zrobić chutney rabarbarowy, ale z nieco innymi dodatkami.
-
2011/05/11 19:45:31
fajny dodatek:) musze zrobic:)
-
2011/05/11 20:07:11
Jestem jak najbardziej za! Świetne wykorzystanie rabarbaru!
-
2011/05/11 20:27:30
Właśnie dzisiaj robiłam:)
-
2011/05/11 21:12:00
Ależ ta konfitura musi być pyszna!
-
2011/05/11 21:41:45
No rewelacja jutro zrobię. Mało jest fajnych przepisów z rabarbarem. W niedzielę zrobiłam rewelacyjny krem rabarbarowy. Pozdrawiam
-
2011/05/11 23:32:41
Ja na pewno tez bym go polubiła, bo ja rabarbar uwielbiam:)
-
2011/05/12 10:34:53
Zachęcający ten chutney. Chyba w końcu pora kupić rabarbar!
-
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/16 06:31:50
Zrobiłam i zrobię więcej, póki jest rabarbar, pychota.
-
2011/05/16 12:30:24
U nas rabarbar jada się tylko w postaci ciasta z rabarbaru. A to ciekawe :-)
-
Gość: Agata, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/17 14:15:31
Ile słoiczków wychodzi z tego przepisu?
-
2011/05/17 14:28:46
Agata mi wyszło 4 malutkie
-
Gość: mysz, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/22 15:49:12
robię czatnej z rabarbaru z inymi dodatkami ja dodaję m.in i rodzynki. uwielbiam taki czatnej głównie do sera.
-
2011/05/30 18:13:35
Przepis brzmi bardzo smacznie a słoiczki prezentują się pięknie. Przekonały mnie do siebie na tyle, że rabarbar i reszta składników już czeka w lodówce a jutro zabieram się za taką produkcję ;)
-
2014/05/20 15:42:02
o, genialna sprawa! muszę wypróbować bo mam cały wór rabarbaru na balkonie:)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...