Blog > Komentarze do wpisu

Warsztaty kulinarne „Pasztety, sery, wina”

 

 

Wczoraj (16.04) miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Makro

W spotkaniu wzięło udział ok 20stu blogerów kulinarnych, których bardzo miło było mi poznać i których serdecznie pozdrawiam :)

Tematem były pasztety, sery i wina.

W pierwszej części spotkania w profesjonalnie wyposażonej kuchni, wspólnie przygotowywaliśmy

pasztet z wątróbek drobiowych z galaretką jabłkową

Składniki:

25 dag wątróbek drobiowych

2 szalotki

1/3 szkl winiaku

1/3 kostki masła

1 łyżka masła klarowanego

sól, pieprz

5-6 gałązek świeżego tymianku

1 łyżka duszonych jabłek

pół szkl soku jabłkowego

1 łyżeczka żelatyny

 

Wykonanie:

Na patelni rozpuścić masło klarowane, podsmażyć na nim chwilę oczyszczone wątróbki, dodać posiekane szalotki i listki tymianku. Zalać winiakiem i odparować lub podpalić. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować w blenderze z masłem. Przetrzeć przez sito. Ramekin wyłożyć folią spożywczą, włożyć pasztet do ¾ wysokości dobrze ubijając. Na wierzchu wyłożyć jabłka.

Sok jabłkowy zredukować o połowę gotując, rozpuścić w nim żelatynę i zalać pasztecik. Włożyć do lodówki.

warsztaty

 

warsztaty

warsztaty

warsztaty

Drugą częścią spotkania był wykład dotyczący sposobów wyboru wina, czytania etykiet, ich doboru do potraw.

Po części teoretycznej, przyszedł czas na degustację win i naukę ich oceniania ( 3 wina białe, 3 czerwone i jedno słodkie, deserowe), połączoną z degustacją pasztetów różnego rodzaju (mięsnych, rybnych, warzywnych) i serów.

warsztaty

warsztaty

warsztaty

warsztaty

Bardzo miło spędzony czas :)

 

 

niedziela, 17 kwietnia 2011, dorota20w
Tagi: warsztaty
Komentarze
2011/04/17 19:12:58
ależ żałuję, że nie mogłam być .. uu
-
2011/04/17 19:16:18
Dyrdymałki - szkoda, że i tym razem nie udało nam sie spotkać :(
ja zresztą do ostatniej chwili też nie wiedziałam czy będę...
-
2011/04/17 19:21:46
ja też się cieszę, że mogłyśmy razem "utrzeć" foie gras :)
-
2011/04/17 19:25:07
Js28 - Asia bez Ciebie nie dałabym rady :)
-
2011/04/17 19:26:03
Zazdroszczę! Chętnie posłuchałabym o winach i serach szczególnie.
-
2011/04/17 19:28:53
oj tam, oj tam ;) - ale fajnie się razem gotuje :)
-
2011/04/17 19:54:40
Ale było smacznie :) Strasznie się cieszę, że udało mi się spotkać z tyloma osobami
-
2011/04/17 20:05:38
Dorotka jesteś bardzo fotogeniczna:)
Kiedy przepis na pasztet z galaretką jabłkową? bo mnie bardzo zaintrygował czy jest podobnie robiony jak ten który ja robię.To znaczy nie robię z galaretką,mój zalewany jest masełkiem sklarowanym i w smaku podobny jest trochę do foie gras.Przepis dała mi moja przyjaciółka która z kuchnią ma tyle wspólnego ,że uwielbia jeść i zna się na smakach:) Ale ma w domu biblie angielskiej kuchni którą notabene dostała od swojej angielskiej teściowej w której ja kiedyś zaczęłam szperać i okazało się że są tam super szybkie i fajne przepisy .I nie pozostało jej nic innego jak kilka z nich przetłumaczyć dla mnie i min. jest tam właśnie taki pasztecik.
-
2011/04/17 20:20:16
Ale ładne zdjęcia! :) Ogromnie podoba mi się dekoracja na piątym od góry :)
-
2011/04/17 20:20:59
paszteciki bardzo apetyczne, fajnie,że się rozwijasz.powodzenia.pozdrawiam
-
2011/04/17 20:27:04
fiu fiu, Twój pasztecik wygląda profesjonalnie! :)
-
2011/04/17 20:28:43
Kabamaiga - ja tez bardzo ciesze się,że moglam Cie osobiście poznac :)
Kasia - co ty mówisz dobra kobieto - czy można być fotogenicznym w kitlu kucharskim, który jest za duży 7 numerów :)) A co do przepisu to zaraz specjalnie dla ciebie edytuję wpis i dodam przepis.
Usmiecham się - dziękuję - dekoracja to moja radosna twórczośc :)
Katesobieszczuk - dziękuję
WykrywaczS - dziękuję :)
-
2011/04/17 20:44:42
Dorotka ładnemu to i we worku na kartofle będzie:)
-
2011/04/17 21:21:32
Rzeczywiście podobny przepis też na 250g wątróbek..W moim nie ma tymianku a szalotka zastąpiona jest cebulą,jest koniak, czosnek ,i musztarda.Spróbuję z tymiankiem i galaretką jabłkową,zrobię teraz na święta ten pasztet jest naprawdę szybki i pyszny i naprawdę można zaskoczyć gości:)
-
2011/04/17 21:28:22
było smacznie i wesoło :)
-
2011/04/17 21:47:33
Cześć Dorotko :-)) Ładnie wyglądasz :))
-
2011/04/17 22:07:21
Kasia - ja też go chyba na swięta zrobię - opowiadal o jego prostocie i efektywnosci mamie i byla bardzo zaciekawiona
Aga - :)
Majana - dziękuję :) apowiedz kiedy Ciebie wreszcie w realu poznam? :)
-
2011/04/17 23:19:57
cieszę się, że Cię poznałam

żałuję, że nie mogłam zostać by dokonać degustacji tych pyszności :(
-
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/18 07:47:15
Ale pyszności, aż Ci zazdroszczę tej degustacji. A pasztet na pewno do wypróbowania.
-
2011/04/18 07:55:38
Cześć Doroto, fajne zdjęcia. Szczególnie podoba mi się zdjęcie ładnie podanego pasztetu - bardzo udana dekoracja. Gratuluję, że udało Ci się uchwycić na zdjęciu moment podpalenia pasztetu. Mam nadzieję, że jeszcze się spotkamy na warsztatach. Pozdrawiam!
-
2011/04/18 08:50:30
Ach, to byłaś Ty :-)) Miałam jakiś obraz, jak wyglądasz i był inny. I chyba za każdym razem, jak poznaję jakąś blogerkę, to wyobrażam ją sobie inaczej. :-) Było bardzo miło, relaksująco i ciekawie. Ładnie udekorowalaś talerz :-) Pozdrawiam :-))
-
2011/04/18 10:18:44
Smakowicie, ale rzeczywiście fantastycznie podane!
Zazdroszczę takich fajnych warsztatów!
-
2011/04/18 10:42:01
Bardzo się cieszę, że miałyśmy okazję się spotkać :)
Zdjęcie Twojego pasztetu jest piękne!
Pozdrawiam!
-
2011/04/18 14:43:24
Dorota, mam pytanie, jak dostać się na takie warsztaty? Już drugi raz czytam o organizowanych przez MAKRO i zastanawiam się czy trzeba otrzymać zaproszenie, czy można samemu się gdzieś zgłosić? Kinga
-
2011/04/18 14:47:02
Kinga ja po pierwszych warsztatach na stronie Makro na FB zostawiłam wiadomość, że też chętnie wziełabym w takim evencie udział - a potem dostałam na maila zaproszenie ;)
-
2011/04/18 19:47:13
Dorotko, pozdrawiam swoją partnerkę w degustacji! Odkorkowłaś już to wino, które dostałyśmy?:) Fajnie było Cię spotkać!
-
2011/04/18 20:23:20
N-in - tez bardzo się cieszę,że Cie poznałam
Noelka - zrób pasztet koniecznie bo przepis bardzo łatwy a efekt smaczny
Diablica - dziekuję, tez mam nadzieje, że jeszcze sie spotkamy :)
Krokodyl :)
Ma-niusia dziekuje ;)
Grace mi tez bardzo miło było Cię poznac :)
Atria - ja również Cie serdecznie pozdrawiam :) Wino jeszcze nie odkorkowane, czeka sobie w towarzystwie małego zbiorku, ale pewnie w przyszły weekend będzie okazja :)
-
2011/04/18 22:06:01
Dorotko, nie mam pojęcia ;-)
Ja do W-wy mam daleko,więc na spotkaniach to raczej niemożliwe jest .
Pozdrowienia ślę:-)
-
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/19 08:39:50
Jutro mam go w planie, dzisiaj kupuję składniki
-
2011/04/19 21:03:13
:)
Dziękuję za umieszczenie na liście :))))
Mam nadzieję, że następnym razem będzie więcej czasu na pogaduchy!
-
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/21 13:11:25
Zrobiłam i..... niestety nie ma po nim śladu. W sobotę robię powtórkę, było pyszne.










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...