Blog > Komentarze do wpisu

Schab pieczony w ziołach po włosku

 

Wiadomo, że pieczystego nie zabraknie na świątecznym ( i nie tylko) stole. Oto moja propozycja na pyszny schab, inspirowana włoskimi pieczeniami.

Bardzo lubimy domową wędlinę i często to właśnie ona gości w naszej lodówce, na talerzach obiadowych i w kanapkach. Mam do niej większe zaufanie niż do sklepowej, je ją również moja córeczka i co najważniejsze uważam, że przyrządzona w odpowiedni sposób jest po prostu smaczniejsza.

Aby takie mięsko mi się udało zawsze muszą spełnione być dwa czynniki – musi zostać zamarynowane wcześniej w przyprawach i upieczone w rękawie do pieczenia.

Jeśli o przyprawy chodzi – mam już swoje stałe dodatki do mięs np. cynamon, czosnek i majeranek – tym razem jednak zdecydowałam się na połączenie rozmarynu, kolendry i goździków – pierwszy raz taki zestaw, ale smak bardzo nam odpowiadał.

 

 

 

Składniki:

1 kg schabu

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

1 łyżeczka grubej soli morskiej

1 łyżeczka ziaren pieprzu

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka goździków

 

 

Wykonanie:

Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu i natrzeć mięso.

Mięso włożyć do torebki do pieczenia, zacisnąć klipsem i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc do marynowania.

Torebkę z mięsem umieścić w brytfance. Piec ok 60 minut w 180st.

Schab pieczony w ziołach po włosku

sobota, 16 kwietnia 2011, dorota20w
Komentarze
2011/04/16 20:09:47
bardzo smakowicie wygląda ten schab :)
-
2011/04/16 20:36:02
Ślicznie wygląda... Dawno nie jadłam pieczonego schabu..oj tęsknię za Polską...chcę do domu:) Mamy pieczone wieprzowy ale nie smakuje tak jak u Was. Pychotka wygląda w ziołach:)
-
2011/04/16 21:31:09
Dorotko piękny ten schab wyszedł! Ja poproszę kawałeczek :)
-
2011/04/16 22:16:00
Świetny schab. Uwielbiam pieczone w domku mięso. Sama najczęściej robię wlaśnie schab. :)

Pozdrawiam:)
-
2011/04/17 10:27:07
Bardzo apetycznie wygląda!
-
2011/04/17 17:13:31
Super pomysł - muszę zrobic na święta.
A czy te same przyprawy pasowałyby do piersi indyczej?
-
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/18 08:07:14
Tak, nie ma to jak pieczony schabik. Masz rację, te domowe wędliny są o niebo lepsze niż te kupowane, a poza tym zawsze wiemy, co tam w nich jest.
-
2011/04/18 10:14:54
Ja zawsze piekę w majeranku i czosnku - muszę wypróbować nowe połączenie smaków!
-
2011/04/19 18:30:58
świetny przepis!
-
Gość: mysz, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/08 15:14:40
domowe najsmaczniejsze,i można eksperymentowa z marynatami i przyprawami
-
Gość: eryk, 88.220.34.*
2011/11/25 16:59:51
Naprawdę niezły, robię go czwarty raz, smakuje kazdemu kogo poczęstuje. Ostatnio przyprawiałem w ten sposób schab nadziewany morelami/śliwką. Pycha. Dzięki za przepis.
-
Gość: chinka, *.centertel.pl
2013/03/29 12:31:23
Witam
czy przyprawy można zmielić w młynku do kawy, nie posiadam moździerza. A może jest jakis inny sposób?
-
2013/03/29 12:41:31
Chinka - tak przyprawy można zmielić w młynku do kawy albo wsypac w foliową torebke, owinąć ją ręcznikiem kuchennym i rozbic młotkiem do mięsa czy wałkiem do ciasta.














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...