Blog > Komentarze do wpisu

Domowa biała kiełbasa


 

Pomysł jednak na jej zrobienie i na sposób jej wykonania źródło miał w innym bardzo prostym zdarzeniu. Mianowicie moja mała córeczka zaczęła domagać się już nie tylko „męska” ale przede wszystkim „łaski” (czyt kiełbaski). Wiadomym jest, że jako zwariowana na punkcie zdrowego jedzenia mama, nie mogłam tak po prostu pójść do sklepu i kupić jej z pół kilo ;)

Zakupiłam świeże, wieprzowe mięso, obmyśliłam przyprawy, ale mocno zastanawiało mnie jak poradzę sobie z nadaniem kształtu kiełbasce oraz w ogóle z jej ugotowaniem. I dostałam olśnienia. To jest prostsze niż się wydaje a efekt super !

Potrzebujemy parowar lub inne naczynie do gotowania na parze oraz folię spożywczą dobrej jakości.

Polecam bo domowa wędlina jest pyszna i sto razy zdrowsza.

 

domowa biła kiełbasa

 

 

Składniki:

pół kg wieprzowiny (od upodobania zależy czy będzie ona chudsza czy tłustsza – ja użyłam chudej)

2 ząbki czosnku

łyżeczka majeranku

szczypta pieprzu

sól (ja soli nie dodałam, bo kiełbaska była z głównym przeznaczeniem dla dziecka, ale muszę przyznać, że dzięki czosnkowi efekt i tak był bardzo smaczny – polecam wypróbować bez soli)

 

 

Wykonanie:

Mięso, wyciśnięty czosnek i przyprawy zmieliłam w malakserze.

Na kawałkach foli spożywczej ułożyłam nieduże porcje mięsa, zawinęłam ścisło w folię.

Ułożyłam w parowarze. Parowałam 30 minut.

 

jak zrobic białą kiełbasę

 

 

Z domowych wędlin polecam też Pieczony schab w ziołach po włosku.

 

 

wtorek, 19 kwietnia 2011, dorota20w

Komentarze
Gość: Noelka, afec98.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/19 18:07:35
O, fajny pomysł. Coś dużo mi się robi tych przepisów do wypróbowania, chciałoby się zrobić wszystkie, ale pojemność żołądka ograniczona.
-
2011/04/19 18:12:23
Brawo! Przypomniała mi się biała kiełbasa robiona przez mojego dziadka (w naturalnym flaku:))
-
2011/04/19 19:14:16
Nie ma, jak to domowa kiełbasa ! Ja robiłam do kanapek- w słoikach. Na jakimś blogu widziałam gotowaną zawiniętą w gazę w wywarze z warzyw. Twój pomysł też ciekawy :)
-
2011/04/19 19:51:11
Super! Dzięki za podpowiedź! Na pewno zrobię, bo już czuję, że jest pyszna :)
-
2011/04/19 20:16:44
wow podziwiam i zazdroszczę kiełbasy
-
2011/04/19 21:09:15
Ależ jesteś pomysłowa
-
2011/04/19 21:17:36
Uwielbiam domowe klopsy, pasztety, pieczony boczek. W sam raz do domowego pieczywa!
-
2011/04/19 21:58:12
Dorotko, taka kiełbaska musi być pyszna! Nie ma to jak domowe wędliny :))
-
2011/04/20 08:49:14
Uwielbiam białą kiełbaskę! Ostatnio dla Synka kupiłam bezglutenową ekologiczną, ale zachęciłaś mnie do spróbowania własnych sił w tej kwestii :-)
-
2011/04/21 09:06:36
Ten przepis jest genialny - też muszę wypróbowac.
-
Gość: Noelka, afei35.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/29 07:11:20
Ja wypróbowałam. Sól dodałam, bo my lubimy niestety słone. Pyszne wyszły, w sam raz do żurku, bez żadnych glutów, jak to bywa w kupionych kiełbaskach.
-
Gość: mysz, acjc173.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/08 14:17:54
zainspirował ni pomysł z folią spożywczą myślę że skorzystam:)

















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...