Blog > Komentarze do wpisu

Tortilla z ziemniakami podawana z pomidorowym chlebem

 


TORTILLA DE PATATAS Y PAN CON TOMATE


W Hiszpańskiej Szkole Gotowania gotowaliśmy razem z hiszpańskimi szefami kuchni (pierwszego dnia z Teresą) a wspierał nas i tłumaczył ewentualne zagwozdki szef kuchni Knorra Piotr Murawski.

szkoła gotowania w Hiszpanii

Zwykle przygotowywaliśmy dwie przystawki, danie główne i deser.

Pierwszą z przystawek była hiszpańska Tortilla z ziemniakami, podawana z chlebem pomidorowym.


Składniki na Tortilla de patatas:

300g ziemniaków

1 cebula

3 jajka

oliwa z oliwek

sól


Składniki na Pan con tomate:

4 kromki chleba na zakwasie

2 pomidory

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

sól


Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, siekamy w małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy (niezbyt mocno) oliwę i smażymy na niej ziemniaki. W połowie smażenia dodajemy cebulę. Kiedy ziemniaki i cebula będą miękkie odsączamy je na sicie lub ręczniku kuchennym z nadmiaru oliwy.

Jajka rozbijamy do miski i ubijamy je na puszystą masę z dodatkiem soli, dodajemy ziemniaki z cebula i mieszamy.

Całą miksturę przekładamy na rozgrzana patelnię. Na początku wszystko mieszamy jak jajecznicę, kiedy zacznie się ścinać smażymy najpierw chwilę z jednej strony, potem tortille przekręcamy i smażymy z drugiej. Czas smażenia wg uznania w zależności od upodobania do wysmażonego lub mniej wysmażonego środka.


W czasie kiedy tortilla się smaży przygotowujemy do niej pomidorowy chleb.

Kromki chleba opiekamy w piekarniku lub tosterze by był chrupiący.

Czosnek obieramy, przecinamy na pół. Również pomidory przecinamy na pół i układamy na nich czosnek.

Ciepły, opieczony chleb pocieramy ząbkiem czosnku oraz przekrojonym pomidorem, skrapiamy oliwą. Można również oprószyć solą.


pan con tomate

tortilla de patatas y pan con tomate

czwartek, 10 marca 2011, dorota20w
Komentarze
2011/03/10 15:47:58
Możny rzec: klasyka;-)
-
2011/03/10 15:59:06
Oooo..tortillę kiedyś już robiłam i bardzo mi smakowała :) Patent z nacieraniem chleba pomidorem i czosnkiem widziałam również podczas przygotowywania włoskiej bruschetty :) Pychotka :)
-
2011/03/10 16:13:44
Wygląda skromnie ale jak widzę składniki - na pewno pyyyyszna! :)
-
2011/03/10 16:35:57
chlebuś świetny!
-
2011/03/10 16:39:58
Ale pychotka!
-
2011/03/10 17:18:02
Ale ekscytujące doznania ! Tylko pozazdrościć ;D
-
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/10 17:31:58
Dooobre
-
2011/03/10 17:36:58
Świetnie wygląda :D Mnie nigdy nie wyszła taka zbita
-
2011/03/10 18:06:54
Fajnie musiało być :)))
-
2011/03/10 19:00:57
ale super takie warsztaty :) a dania bardzo smakowite :) Pozdrawiam
-
2011/03/10 19:42:59
muszę zrobić to hiszpańskie cudo:) może jutro?:)
-
2011/03/11 10:53:11
Tortilla de patatas to najlepsze hiszpańskie danie. Mieszkałam pół roku z Hiszpanką i mówię Wam to danie biło rekordy popularności ;) A ten chlebek pomidorowy też musi być pycha :)
-
2011/03/11 13:00:02
Mój brat to fan tortilli, ale takiej chyba nie jadł.
Ja mieszkam ze Ślązaczką, ale niestety nie raczy mnie nawet kluskami śląskimi. :)
-
2011/03/16 22:07:08
przenikanie sie kuchni jest zadziwiajace. We Wloszech te same dania i tak samo robione to frittata con le patate e cipolla a to drugie to bruschetta :-)
-
2011/06/08 11:45:54
O rany!!! Nie wiedziałam że ktoś wcześniej robił też Pan con Tomate :)
Ja przepis zaczęrpnęłam z portalu about.com (spanish food)...
Zapraszam do mnie :
wsamraz.blox.pl/2011/05/Pan-con-Tomate-Chleb-z-pomidorem.html










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...