Blog > Komentarze do wpisu

Ravioli z dynią i ciasteczkami amaretti

 

 

Przepis przyciągnął mnie niezwykłym połączeniem składników.

Od razu zaznaczyłam go do wypróbowania.

I rzeczywiście wyszły pyszne.

Dynia plus delikatny migdałowy smak i zapach.

Muszę się też przyznać, że ravioli pierwszy raz robiłam i bardzo spodobał mi się sposób ich wykonania. Nie cierpię lepić pierogów a ravioli robi się zdecydowanie szybciej.

 

Składniki:

 

Ciasto:

400g mąki

4 jajka

1 łyżka oliwy

szczypta soli

 

Nadzienie:

pół kg dyni

25 dag ciasteczek amaretti

40 g mostardy z jabłek (słodzone owoce kandyzowane z dodatkiem gorczycy)

20g + 30g parmezanu

szczypta startej gałki muszkatołowej

szczypta cynamonu

sól

pieprz

masło

 

Wykonanie:

Do malaksera wsypujemy mąkę, jajka, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy.

Mostardę miksujemy na gładka masę. Miksujemy także ciasteczka.

Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki. Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy 30 minut w piekarniku w temp. 180st.

Miksujemy dynię, dodajemy gałkę muszkatołową, cynamon, zmiksowane ciasteczka, mostardę i 20g parmezanu. Doprawiamy pieprzem i solą.

Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko. Małą łyżeczką, w równych odstępach, co 5 cm nakładamy pośrodku placka niewielkie ilości farszu z dyni.

Placek składamy wzdłuż na pół. Palcami lekko ugniatamy miejsca wokół farszu, aby usunąć powietrze. Naciskamy na obie warstwy ciasta, by się skleiły. Wycinamy pierożki.

Pierożki gotujemy 3 minuty we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odcedzamy je i wykładamy na talerz.

Polewamy roztopionym masłem, posypujemy startym parmezanem.

Ravioli z dynią i ciasteczkami amaretti

 

Przepis pochodzi z książki Lury Zavan „Gotowanie krok po kroku – Kuchnia włoska” wydanej przez Wydawnictwo RM

To kolejna książka z tej serii, którą po Klasycznych Przepisach  posiadam w swojej biblioteczce i którą polecam.

Kuchnia włoska to chyba zaraz po naszej rodzimej najpopularniejsza kuchnia w Polsce. Uwielbiamy włoskie dania, klimaty, na wakacje najczęściej jeździmy do Włoch :)

Jeśli macie zatem ochotę upichcić coś włoskiego, to w tej książce każdy znajdzie coś dla siebie. Począwszy od najprostszych gnocchi przez pizze margherite aż po ravioli z dynią i ciasteczkami amaretti :)

Od popularnych już dań typu lasagne, focaccia, risotto, tiramisu do mniej znanych dań typu semifredo, ciasto z ryżem, panzanella, spezzatino, saltimbocca.

Bardzo pomocne są opisy mówiące krok po kroku jak przygotować potrawę oraz obrazujące to wspaniałe zdjęcia.

Książka podzielona jest na rozdziały zawierające przepisy na: Przekąski do aperitifu; Warzywa na różne sposoby; Makarony, risotta i kluski; Ryby; Mięsa; Desery.

Tutaj można obejrzeć fragment książki.

gotowanie krok po kroku kuchniawłoska wydawnictwo RM

 

 

wtorek, 29 marca 2011, dorota20w
Komentarze
2011/03/29 11:45:39
To mnie teraz zaskoczylas :) Śmiałe połączenie :)
-
2011/03/29 11:46:41
Do tej pory zawsze kupowałam ravioli...
Smacznie wyglądają...Teraz być może spróbuję zrobić sama..
Bardzo ciekawa jestem jak smakują..
Pozdrawiam
-
2011/03/29 12:21:24
Bardzo ciekawe. Mam sporo przepisów na ravioli, ale odstrasza mnie pracochłonność tego dania. Żeby pojeść, to trzeba ich nagotować. A dla całej rodziny... no właśnie. Mam nadzieję, że niedługo się przełamię :)
-
2011/03/29 12:39:39
Ja też nie jestem zbyt wprawna w lepieniu pierogów. :)
-
2011/03/29 12:45:12
Wyglądają pysznie! Szczególnie ta dynia kusi....
-
2011/03/29 12:55:43
raz w życiu robiłam ravioli i niestety nie wyszło mi tak pięknie jak Tobie, ale może jak będę robić takie z dynią to będą też takie ładne ;)
-
2011/03/29 13:43:27
Z ciasteczkami...interesujące :)
-
2011/03/29 14:24:20
Mówisz, że lepi się je szybciej? Muszę spróbować. Dynię mam jeszcze zamrożoną, więc może?
-
2011/03/29 15:44:04
Uwielbiam lepić pierogi, najlepiej mi wychodzą, kiedy jestem wkurzona i muszę się jakoś wyładować :)) ale gdzie ja dostanę teraz dynię ?
-
2011/03/29 17:52:05
wybornie muszą smakować w takim wydaniu!
-
2011/03/29 20:51:43
przepis świetny! A książkę to bym z wielką chęcia poczytała.
-
2011/03/29 21:07:59
Ale fajne! Moze trzeba spróbować, skoro lepi się je szybciej niż pierożki?
Pozdrowienia:)
-
2011/03/30 17:46:20
Hmmm, dynia i ciasteczka jako nadzienie - zaskakujesz mnie znów pomysłowością :)
-
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/01 06:50:05
No cóż, na wypróbowanie przyjdzie poczekać, aż trafi się dynia.
-
2012/08/20 16:26:27
SMAKOWITE, CUDOWNE: WARTO UPIEC !! *****

P. S. No i czekamy na jeszcze.......
-
2013/09/15 11:29:14
Ja również uwielbiam kuchnię włoską. Twój blog bardzo mi się podoba - wspaniałe zdjęcia i przepisy. Urzekłaś mnie zwłaszcza podawaniem źródła. Przepis na ravioli z dynią znam z kwestii smaku i po raz kolejny okazało się że autorka nie podaje źródła, więc brawa dla ciebie. Będę zaglądać na twojego bloga








































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...