Blog > Komentarze do wpisu

Krem z dyni z chrupiącym porem i krewetką

 


CREMA DE CALABAZA CON CRUJIENTE DE PUERRO Y BROCHETTA DE LANGOSTINO


To druga, pyszna przystawka, którą przygotowywaliśmy po pomidorowym chlebie i tortilli w Hiszpańskiej Szkole Gotowania.

Przepis bardzo prosty i klasyczny, ale podanie bardzo ciekawe.

szkoła


Składniki na 4 porcje:

1 kg dyni

1 ziemniak

1 cebula

1 por

4 krewetki

sól

pieprz

kumin

oliwa


Wykonanie:

Obierz i posiekaj dynię, cebulę i ziemniaka. Podsmaż je na oliwie na wolnym ogniu.

Zalej wodą i gotuj ok 25 minut.

Zmiksuj doprawiając solą, pieprzem i kuminem.

Oczyść pora i pokrój w sposób julienne. Usmaż na chrupiąco w głębokiej oliwie.

Obierz krewetki, usmaż na niewielkiej ilości oliwy.

krem z dyni

czwartek, 10 marca 2011, dorota20w
Komentarze
2011/03/10 20:15:52
Rzeczywiście - talerz jest imponujący. Ale też krem w swej prostocie :)
-
2011/03/10 20:31:20
Widzę, że zewsząd otaczała Was fachowa moc :) Świetna potrawa - a co to znaczy pokroić pora na sposób julienne?
-
2011/03/10 21:10:17
Brzmi ciekawie. Może do przyrządzenia proste, ale smak raczej wykwintny. A jak się kroi pora w sposób julienne? :P
-
2011/03/10 21:29:56
Ciekawe połączenie, bardzo fajnie wygląda.
-
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/11 06:35:45
Julienne to krojenie w słupki. Danie fajne, ale trzeba poczekać na dynie, chyba, że jakąś się przypadkiem trafi, trzeba się porozglądać.
-
2011/03/11 07:03:41
Bardzo optymistyczne i smakowite danie!
-
2011/03/11 10:07:57
Fajna zupka...choć jak dla mnie jednak bez krewetek ;) Powiedz, cała ta nauka przebiegała w jakim języku? Po polsku?
-
2011/03/11 10:38:58
Cała nauka przebiegała po angielsku.
Hiszpańscy szefowie mówili po hiszpańsku i angielsku. Z naszej grupy tylko przewodnik mówił po hiszpańsku ;) więc szefowie mówili po angielsku.
-
2011/03/11 11:10:44
Ooo..widzisz..to jeszcze do tego trzeba było znać dobrze angielski :) Fajna taka przygoda kulinarna, połączona bądź co bądź z nauką języka :)
-
2011/03/11 12:58:34
Ja nigdy z dyni nic nie robiłam. A tu jeszcze ta krewetka, do której cały czas się skradam. :)
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...