Blog > Komentarze do wpisu

Cepeliny z mięsem

 


Oto jak spędziliśmy sobotę. Rodzinnie :) Lepiąc cepeliny.

Poważne obrażenia odniosła kuchnia zasypana mąka i oblepiona ciastem. W takim stanie były również dwa wszystkie komplety ubrań osób lepiących, ale zabawa była przednia a danie wyszło smaczne – bo je lubimy (szczególnie dwaj kluskożercy rodzinni :)


Składniki:

pół kg surowych ziemniaków

25 dag ugotowanych ziemniaków

25 dag mąki pszennej jasnej typ 550

1 jajko

30 dag ugotowanego mięsa kurczaka

1 cebula

1/3 pora

sól

pieprz świeżo mielony


oraz robot kuchenny Bosch z nakładkami do tarcia, siekania i wyrabiania ciasta

bosch

 


Wykonanie:

Cebulę i pora siekamy w robocie używając noża do siekania, szklimy na oliwie.

Na tej samej nakładce siekamy mięso kurczaka dołączając je do cebuli. Dodajemy sporo soli i pieprzu by farsz był wyrazisty w smaku.

Surowe ziemniaki ścieramy w robocie na nakładce o małych otworkach, odciskamy z nadmiaru soku.

Ugotowane ziemniaki miksujemy w robocie zakładając nakładkę siekającą.

Wszystkie składniki łączymy, wrzucamy do robota z nakładką do wyrabiania ciasta i wyrabiamy.

Odrywamy niewielkie kawałki ciasta, rozpłaszczamy, nakładamy farsz i zwijamy, układamy na oprószonej mąką desce lub talerzu.

Gotujemy w osolonym wrzątku 10 minut od ich wypłynięcia.

 

 

cepeliny z mięsem

 

bosch

poniedziałek, 28 marca 2011, dorota20w
Komentarze
2011/03/28 17:04:29
Nigdy nie jadłam cepelinów. Chętnie bym spróbowała, bo bardzo smakowicie się zapowiadają:)
Pozdrawiam!
-
2011/03/28 17:17:02
pojadlabym sobie :) ale pycha:)
-
2011/03/28 17:45:48
Ja również nigdy ich nie jadłam, ale jestem pewna, że smakowałyby mi, bo ja również jestem "kluskożercą" ;)
-
2011/03/28 18:03:15
bardzo lubię cepeliny ale z farszem z białego sera :) fajne Ci wyszły
-
2011/03/28 20:03:09
A ja pierwszy raz się z nimi spotykam właśnie :). Wyglądają intrygująco. I mogą być niezłym obiadkiem na niedzielę. Alternatywnym :)
-
2011/03/28 20:28:41
Przypomniałaś mi o tym, że lata temu również lepiliśmy cepeliny, ale nam się rozpuściły podczas gotowania i wyszła z nich gęsta zupa;-)
-
Gość: p.jola1.5, *.centertel.pl
2011/03/28 22:23:41
A ja jadłam cepeliny jak byłam w zeszłym roku na Mazurach, są pyszne, do tego smażony boczek i kapusta zasmażana:)
-
2011/03/29 12:41:15
Pierwszy raz słyszę tę nazwę, ale myślę, że mojej mamie pewnie by smakowały. :)
-
2011/03/29 20:53:13
oj, ja też lubię cepeliny :) mniam, mniam!
-
2011/03/30 10:24:24
A ja tego wogóle nie znałam! Ale zaraz wypróbuje bo brzmi pysznie, szczególnie, że ja uwielbiam pora!
-
2011/03/30 17:47:00
Wyglądają smakowicie i sycąco
-
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/01 06:53:08
Pluskotka, w zależności od regionu Zeppeliny zmieniają nazwę na Kartacze, może słyszałaś o nich w tej wersji.
Zjadłoby się, kusisz.
-
2011/04/03 21:34:28
pamiętam to danie z dzieciństwa i na samą myśl mnie odrzuca a to dlatego kiedy byłam jeszcze mała i poszłam do pewnej koleżanki ,,I ,, to żeby nie zrobić przykrości jej mamie wszystkie zjadłam a raczej je łykałam ... i do dziś więcej ich nie ruszyłam chociaż nawet moja mama czasem je robiła ... choć z pewnością innym może smakować , pozdrawiam










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...