Blog > Komentarze do wpisu

Jogurt naturalny robiony w domu

 


Zrobienie takiego jogurtu jest niesamowicie proste.

Stanowi naprawdę super bazę do przygotowywania napojów, deserów, ciast, zup i innych dań (szczególnie kuchni indyjskiej).

Mamy pewność, że nie zawiera konserwantów.

A przy używaniu dużej ilości jogurtu, ten domowy sposób pozwala nam sporo na nim zaoszczędzić.

Jest zdrowy!

„Jogurt zawiera żywe kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy oraz wit B2 i B12. Stanowi bogate źródło wapnia. Stymuluje organizm do działania obronnego, kiedy zostanie zaatakowany przez wirusy. Nawet osoby źle przyswajające mleko krowie mogą sięgać po jogurty” /Ch. Haigh „100 sposobów na odporność”/.

Dzieciom jogurty podajemy od 11 miesiąca życia.


Składniki:

1 litr mleka najlepiej takiego świeżego od krowy, nie pasteryzowanego, lub takiego w woreczku (ale mówiąc szczerze robiłam i z takiego UHT i mi wychodzi, chociaż rzadszy)

100 ml jogurtu naturalnego (pierwszy kupny, potem zostawiamy z tego co przygotowywaliśmy), który będzie stanowił nasz zaczyn


Wykonanie:

Mleko należy przegotować i ostudzić do temperatury 40 stopni (jeśli nie mamy termometra, odpowiednią będzie taka ciepłota mleka, którą się nie poparzymy wkładając do niego palec, lecz nadal będziemy czuć, że jest ciepłe). Wtedy wlewamy do mleka jogurt, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na przynajmniej 3 godziny w ciepłe miejsce (można okręcić garnek np. ręcznikiem czy kocem). Ja mam kuchnię elektryczną, więc płyta nawet po wyłączeniu utrzymuje ciepło, do tego wybieram garnek z grubym dnem, który również utrzymuje dłużej temperaturę i po wlaniu jogurtu, po prostu przykrywam garnek i zostawiam.



Jogurt naturalny robiony w domu

wtorek, 22 lutego 2011, dorota20w

Polecane wpisy

  • Lemoniada kokosowa

    L emoniada na bazie wody kokosowej – smaczna i zdrowa! Świetnie gasi pragnienie, nawadnia, dostarcza witamin i minerałów. PRZEPIS NA LEMONIADĘ KOKOSOWĄ

  • Koktajl z nasionami konopi

     Nasiona konopi zwane też siemieniem konopnym mają lekko orzechowy smak i wiele cennych dla nas wartości odżywczych. Z awierają sporą ilość kwa

  • Koktajl jagodowy

    Pyszny koktajl na śniadanie. Pożywny, słodki, bardzo łatwy do przygotowania. Moje inne propozycje koktajli: Koktajl ananas-melon z granolą Bananowo - kawowy

Komentarze
2011/02/22 19:12:09
I po jakim czasie jogurt jest gotowy?
-
2011/02/22 19:26:19
Taki jogurt to musi być pyszny! :)
-
Gość: jolanides, *.prox.pl
2011/02/22 19:33:12
Robiłam kiedyś. Robiłam też , dodając jogurt owocowy - był oczywiście mniej słodki, ale dodawałam świeże owoce.
-
2011/02/22 20:19:10
Domowy jogurt super sprawa,ja kiedyś robiłam też w garnku albo w słoiku ,ale kupiłam sobie jogurtownik i to był strzał w 10 . Jogurt wychodzi pyszny i nie rzadki ,no może nie będzie typu greckiego ale jest super.Ja nawet z tego jogurtu robię biały serek ,w lecie pycha ze szczypiorkiem, rzodkiewką,pomidorkiem...Ach kiedy ta wiosna nadejdzie:)
-
2011/02/22 20:40:44
jestem pod wrażeniem.
rewelacja!
-
Gość: szana, *.dynamic.chello.pl
2011/02/22 20:42:43
spadłas mi jak z nieba :) szukalam przepisu a tu prsoze ;)
pozdawiam Szana
-----
www.gastronomygo.blogspot.com
-
2011/02/22 21:03:44
fajny pomysł, zrobię sobie jogurcik :)
-
2011/02/23 06:14:24
Już kilka razy planowaliśmy zrobić sobie samemu jogurt, ale jakoś zawsze kończy się tylko na chęciach;-)
-
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/23 07:16:12
"No tak, tylko nam krowy brakuje" - Mój mąż śmieje się ze mnie, ze urodziłam się 100 lat za późno, wtedy miałabym nieograniczone możliwości domowego robienia wszystkiego ( ale i tak wyżera wszystko z dużą przyjemnością), a tak ogranicza nas metraż i położenie geograficzne. Widzę, ze podążasz tym samym tropem. Tak jogurt domowy to jest zupełnie inna bajka niż te kupowane w sklepie. W sumie niewiele trzeba, żeby go zrobić, a efekt...
-
2011/02/23 18:22:03
Nawet nie wiedziałam że w tak prosty sposób można zrobić samemu jogurt w domu.
Chyba muszę wypróbować.
-
2011/02/23 21:16:16
Mhmh, jogurt naturalny to jest to co uwielbiam ;-)) MHm.. w zasadzie jestem już dawno po kolacji.. ;-)
-
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/24 10:43:04
Biedr_ona, nie martw się i tak będzie dobry dopiero na jutrzejszą (a właściwie dzisiejszą) kolację, trochę musi postać.
-
2011/02/24 10:53:40
super sprawa! Ale i tak największy problem będzie u mnie z mlekiem... Krowy nie posiadam, a w sklepach... szkoda gadać. To UHT jakoś mi się jednak nie widzi na jogurt.
-
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/24 14:39:01
Czasami na bazarkach można dostać mleko od krowy. Ja kupażowałam na Wiatracznej (to praska strona Warszawy) w budce, gdzie sprzedają mięso. Pani miała mleko z własnego gospodarstwa. Nie wiem, po ile zł jest teraz, bo już jakiś czas nie kupowałam.
-
2011/02/25 11:14:32
ktoś mi napisze ile musi stac to mleko,zeby się zrobił jogurt?
-
2011/02/25 11:18:45
Katesobieszczku - w wykonaniu przepisu napisałam - 3 godziny
-
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/28 07:44:32
Ja robię wieczorem i na rano jest gotowy
-
2011/03/02 14:34:04
Musze spróbować taki zrobić, bo Synuś pochłania nieziemskie ilości jogurtu naturalnego, a taki domowy wiadomo- najlepszy :-)
-
2011/03/07 20:25:43
U mnie jogurt schodzi wolno, więc musiałabym go produkować w szklankach. :)

















































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...