Blog > Komentarze do wpisu

Gnocchi – włoskie kluski ziemniaczane

Przepis pochodzi z książki „Gotowanie krok po kroku – Kuchnia włoska”

wydanej przez Wydawnictwo RM

 

Składniki dla 6 osób:

1 kg ziemniaków ugotowanych

250g mąki

1 jajo

sól

gałka muszkatołowa

gnocchi

 

Wykonanie:

Ziemniaki rozgniatamy. Ja zaczynam od wrzucenia ich do malaksera i zmiksowania.

Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, by powstała elastyczna i jednolita masa.

Rękami oprószonymi mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm i kroimy je na plastry o szerokości 2 cm.

Kluski pojedynczo naciskamy widelcem, robiąc wgłębienia (dzięki nim na nierównej powierzchni będzie lepiej zatrzymywać się sos).

Do wrzącej osolonej wody wrzucamy gnocchi i gotujemy je w dwóch partiach.

Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną na powierzchnię wody.

 

Gnocchi – włoskie kluski ziemniaczane

środa, 23 lutego 2011, dorota20w

Komentarze
2011/02/23 11:24:47
To wlasciwie prawie to samo, co nasze polskie kopytka - jedno i drugie ubostwiam!
-
2011/02/23 11:24:47
czyli coś jak nasze kopytka:) uwielbiam...
-
2011/02/23 11:35:09
Robiłam nasze polskie kopytka w piątek - przepis identyczny tylko bez gałki. Gnocchi za to robiłam kiedyś z dyni :)
-
2011/02/23 12:30:46
kopytka bardzo lubię. to smaki dzieciństwa :)
-
2011/02/23 13:55:17
uwielbiam takie kluseczki :) zwlaszcza z rozpuszczonym smalcem z cebulka :)
-
2011/02/23 14:06:44
uwielbiam te wloskie kopytka ;-) i podoba mi sie Twoj sposob zamykania torebki z maka, ja uzywam spinaczy do prania :-)
-
2011/02/23 16:29:36
Ja też kocham kluchy:) ale jeszcze jakiś sosik do tego poproszę.Ja też zapinam torebki spinaczem do bielizny:)
-
2011/02/23 16:55:18
bardzo lubie takie kluseczki:) kopytka, czy gnocchi i tak sa smaczne:)
-
2011/02/23 18:17:56
Też bardzo lubie takie kluseczki, bardzo smaczne są:)
-
2011/02/23 18:51:14
Bardzo lubię :) Fajne są u Ciebie :)
-
2011/02/23 19:28:08
Uwielbiam gnocci!!Jeszcze bardziej z sosem pomidorowem posypane serem parmezanem...:)
-
2011/02/23 19:54:57
Nigella do jakiegoś mięsiwa podawała kiedyś gnocchi z mąki kukurydzianej, pamiętam, że miały śliczny kolor :)
-
2011/02/23 20:00:22
juz od dłuższego czasu sie też do nich przymierzam :)
-
2011/02/23 21:15:32
Pychotka! Ja na Twoim miejscu jeszcze bym dodała jakieś zioła, np. prowansalskie i przyprawy ;)))
-
2011/02/23 21:34:27
prawie to samo co kopytka, tylko wloskie :)
ja do kopytek jednak dodaję duzo wiecej maki, lubie twarsze, a te były strasznie miękkie
tez kiedyś uzywalam spinaczy do prania, ale te klipsy biurowe są dla mnie ładniejsze :)
Biedrona - to werska klasyczna, nastepne być może beda z ziołami (choc moi kluskozercy wolą wlasnie klasyczne)
-
Gość: Noelka, afeb194.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/24 10:40:23
Tak"prawie" to samo, co kopytka, ale to prawie robi różnicę, jak mawiają w reklamie. Może kształt ma na to wpływ, ale smakują trochę inaczej niż kopytka i w sumie ja też kopytka robię twardsze. Ale jako klasyczny kluskożerca mogę je jeść na okrągło, 24/dobę.
-
Gość: nikaaa, host-89-229-32-91.torun.mm.pl
2011/02/28 11:51:31
Poprosze o przepis na sos do tych kluseczek.
-
2011/03/07 20:23:04
Nasze kopytka są zawsze gładkie, bo brat ma fobię na punkcie grudek. ;) Muszę podsypać kiedyś jakichś przypraw do kopytek, tak jak u ciebie z ta gałką.

















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...