Blog > Komentarze do wpisu

Kaczka w musztardzie

 


Sosu, którego jednym z głównych składników jest musztarda, użyłam do zamarynowania kaczego mięsa, ale również potem jako sosu do pieczeni. Wyszło bardzo smaczne. Kwas mlekowy z jogurtu delikatnie zmiękczył mięso, po upieczeniu było mniej twarde. Natomiast metoda pieczenia w folii do pieczenia (rękawie) sprawia, że mięso nie jest suche.


Składniki:

2 piersi kaczki

sól, pieprz

pół szkl musztardy

1 szkl jogurtu naturalnego

1 łyżka pasty sezamowej tahini



Wykonanie:

Mięso oprószamy sola i pieprzem. Jogurt mieszamy z musztardą. Zostawiamy pół szkl zalewy na późniejszy sos, w resztę wkładamy mięso i odstawiamy na ok 2-3 godziny do zamarynowania.

Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty i przekładamy do rękawa do pieczenia, który zawiązujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczemy ok 20 min. Po tym czasie rozwiązujemy rękaw do pieczenia, rozchylamy i dajemy się kaczce zarumienić (ok 5-10 min). Mięso wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy ok 15 minut. Po tym czasie możemy kroić mięso w plastry i układać na talerzu (gdybyśmy mięso pokroili od razu po upieczeniu, soki z mięsa wypłynęłyby i stałoby się suche). Pozostały jogurt z musztardą mieszamy z pastą sezamową i polewamy plastry mięsa na talerzu. Podajemy z ulubionymi dodatkami: kuskusem, ziemniakami czy z sałatą.

Kaczka w musztardzie

piątek, 14 stycznia 2011, dorota20w
Komentarze
2011/01/14 12:53:29
wow, bardzo apetycznie to wygląda :)
-
2011/01/14 13:37:54
Kacze piersi są pyszne! W takim wydaniu jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuję Twój przepis,
Pozdrawiam,
SWS
-
2011/01/14 13:53:19
Bardzo smakowicie i jeszcze to tahini;-)
-
2011/01/14 14:08:18
Takiej kaczki jeszcze nie spotkałam a bardzo lubię ten rodzaj mięsa. Ciekawie brzmi.
-
2011/01/14 14:28:58
Kaczki to ja wieki nie jadłam! I jeszcze w takim przepysznym sosie!
-
2011/01/14 16:31:30
Wyglada smakowicie! Kaczka to ostatnio jedno z moich ulubionych mies.
-
2011/01/14 16:37:34
Kaczka... wieki już chyba całe minęły od czasu, kiedy ostatnio ją jadłam. O przyrządzaniu kaczki już nawet nie wspominam :) bo aż wstyd...

Pięknie się prezentuje na Twoim zdjęciu :)
-
2011/01/14 16:37:55
piers z kaczki bardzo lubie:) w takiej wersji musztardowej to chetnie bym zjadla:)
-
2011/01/14 19:11:40
stęskniłam się za smakiem kaczki, tak dawno nie jadłam tego ptaka
-
Gość: Biedr_ona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/14 20:57:28
Jak dla mnie okey, poproszę to danie na jutrzejszy obiadek ;-) Będę czekać z wielką niecierpliwością ;-DD
-
2011/01/14 22:37:02
Fajna ta kaczucha :))) Zgłaszam się na obiadek:)
-
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/17 06:21:03
O Kaczka!, jak ja dawno nie jadłam kaczki. Ja też poproszę o kawałek.
-
2011/01/19 11:18:15
nie pamietam kiedy ostatni raz jadlam kaczke ale po Twoich przepisach chyba sie skusze :)
-
2011/03/03 11:05:20
Kaczka tez jest specyficznym mięsem. nie wszyscy ją lubią. Ale ja tak. i sos musztardowy też lubię, ale razem jeszcze nie testowałam, chyba się skusze :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...