Blog > Komentarze do wpisu

Żytnie pierogi z kapustą i grzybami

 

Tradycyjne wigilijne danie. Bardzo pyszne.

Polecam spróbować zrobić ciasto z żytniej mąki, bo chociaż jest delikatniejsze w obróbce i bardziej trzeba uważać by nie narobić dziur to pierogi wychodzą naprawdę bardzo, bardzo smaczne.

A jeszcze lepsze podsmażone na odrobinie oleju.


Składniki:

ciasto:

2 szkl mąki żytniej

3 łyżki oliwy z oliwek

¼ szkl wody


Farsz:

pół kg kiszonej kapusty

20 g suszonych grzybów

ziele angielskie

liście laurowe

pieprz, sól, cukier

Żytnie pierogi z kapustą i grzybami


Wykonanie:

Grzyby zaląc wodą i dostawić na kilka godzin lub najlepiej na noc. Następnego dnia razem z wodą wlać je do kapusty, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia tak długo aż płyn odparuje a farsz stanie się gęsty. Wyłożyć farsz na deskę i posiekać na drobno.

Mąkę, oliwę i wodę wymieszać i wyrobić na bardzo gęste, elastyczne ciasto (dodać więcej mąki czy wody w zależności od wilgotności mąki). Ciasto rozwałkować niezbyt cienko, wykrawać kółka np. szklanką i każde z nich nadziewać lepiąc ich końce na pierogi.

Gotować w osolonym wrzątku ok 10 min i delikatnie wyjmować.

Żytnie pierogi z kapustą i grzybami

Danie dołączam do mojego świątecznego spisu.

sobota, 18 grudnia 2010, dorota20w

Komentarze
2010/12/18 20:48:32
takie pierogi z mąki żytniej zapewne sa zdrowsze ;)
-
2010/12/18 20:58:30
żytnie pierogi, no, no...
rewelacyjna alternatywa dla tych tradycyjnych, z pszennej mąki ;]
-
Gość: ula, host-89-228-39-54.elk.mm.pl
2010/12/18 21:11:14
pychota! to jedyne, co przychodzi mi na myśl :)
-
2010/12/18 21:33:27
Uwielbiam pierożki, takich nie jadłam, znaczy żytnich,ale na pewno by mi posmakowały :)
-
2010/12/18 21:57:14
Żytnich jeszzce nie robiłam, poza tym robie tak samo. Na pewno fajnie smakują :)
-
2010/12/18 23:40:12
uwielbiam pierogi z kapustą - żytnich jeszcze nie jadłam, bardzo jestem ciekawa ich smaku :)
-
2010/12/19 08:45:15
piękne ja dziś albo jutro musze zrobić...;)
-
2010/12/19 13:26:31
Bardzo jestem ciekawa smaku takich żytnich. Do zrobienia kiedyś na pewno.
-
2010/12/19 22:00:27
Ależ mi smaka narobiłaś :)
-
2010/12/21 12:51:02
a zrobilam je i wyszly pyszne :D
-
Gość: ula, host-89-228-39-54.elk.mm.pl
2010/12/27 13:37:18
niestety u mnie były "tylko" zwykłe pierogi; a czy te żytnie można zrobić np. z mięsem albo innym nadzieniem?
-
2010/12/29 17:40:04
pieogi z kapusta i grzybami bardzo lubie:) ale ciasta nigdy nie robilam z maki zytniej, iwec chetnie wyprobuje:)
-
2011/01/03 18:37:05
Kocham pierogi z kapusta i grzybami!!!
-
Gość: Biedr_ona, eqp209.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/10 18:28:42
O! Moja ulubiona potrawa! Mogłabym je jeść codziennie ;-)))

Ale z żytniej mąki jeszcze nie miałam okazji robić, dzięki za podpowiedź ;-))

michalak.ew@gmail.com
-
Gość: Noelka, adqb76.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/28 13:32:11
Żytnie ciasto do pierogów? na pewno spróbuję. do tej pory zawsze tradycyjnie z pszennej mąki.
-
2012/12/09 22:25:54
Pani Doroto a czy znajdę gdzieś u Pani przepis na uszka ? Za kilka dni czeka mnie produkcja 100 sztuk:)Pozdrawiam
-
2012/12/09 22:27:56
Na Wyczucie - jutro mam wplanach je robic - przepis najpóżniej we wtorek :)
-
2013/12/16 22:03:58
100 pytań :) już uszka? i co potem - mrożenie? takie odmrażane są smaczne później? zamrożone na gorącą wodę - czy wpierw odmrozić? chętnie też bym sobie wcześniej zrobiła, żeby się 'nie zabijać' we wrotek :)

pozdrawiam
-
2013/12/16 22:45:07
żytnich pierogów nie mroziłam. te z mąki pszennej gotuje, studzę a potem rozkładamy na tackach tak by się nie dotykały i zamrażam - kiedy zamarazną przesypuje już razem do foliowego woreczka. Kiedy przygrzewam wrzucam takie zamarznięte na wrzątek



















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...