Blog > Komentarze do wpisu

Rolada z indyka z nadzieniem z korzenia pietruszki i żurawiną

 


Ta rolada była moim kolejnym kulinarnym eksperymentem i wyszła pyszna.

Teraz w sezonie warzyw korzeniowych, mając dostatek głównie ich w lodówce, postanowiłam spróbować. Dodałam też garść suszonych żurawin, które idą u mnie w przedświątecznym okresie jak woda i w które zaopatruję się w hurtowych ilościach na skworcu.com.pl

Efekt naprawdę mnie zadowolił :) Rolada wyszła efektowna pod względem wizualnym – bardzo podobają mi się kolory. Pod względem smaku również jest świetna – mięso indyka dzięki nadzieniu nie jest suche a całość fajnie smakuje.

Świetnie nadaje się na ciepło np. na obiad lub podana na zimno na półmisku na stole czy po prostu do kanapek.


Składniki:

60-80 dag filetu z piersi indyka

3 ząbki czosnku

pieprz, sól

cynamon

25 dag korzenia pietruszki

1 duży ziemniak

1 jabłko

garść suszonej żurawiny

3 łyżki kaszy manny

1 jajko


Wykonanie:

Pietruszkę i ziemniaka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy na patelni pod przykryciem na niewielkiej ilości oliwy lub masła. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich starte jabłko i żurawinę i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu, zostawiamy do przestygnięcia, wtedy dodajemy rozkłócone jajko i kaszę manną.

Filet z indyka myjemy, nacinamy wzdłuż na tzw motylka, by uzyskać większą płaszczyznę mięsa i rozbijamy by płat mięsa był cieńszy i większy. Mięso nacieramy solą, pieprzem, oprószamy cynamonem a po wewnętrznej stronie mięsa smarujemy roztartym czosnkiem. Na środek mięsa nakładamy cały farsz i składamy mięso, zaciskając je kilkoma wykałaczkami. Układamy mięso na blaszce, na rękawie do pieczenia stroną z wykałaczkami do dołu, okręcamy rękawem i pieczemy w nim ok 45 min w 200C a potem jeszcze ok 10 min z rozchylonym rękawem by wierzch rolady ładnie się zarumienił.

Rolada z indyka z nadzieniem z korzenia pietruszki i żurawiną

Danie dołączam do mojego świątecznego spisu.

wtorek, 14 grudnia 2010, dorota20w
Komentarze
2010/12/14 11:25:54
A farsz miał jaki posmak , bo ciekawie wygląda szkoda, że nie można powąchać.
-
2010/12/14 11:52:35
Nie dziwię się, mnie by też taki efekt zadowolił;-)
Dobra robota;-)
-
2010/12/14 12:01:22
Bardzo ładna :)
-
2010/12/14 12:31:00
świetna roladka :) chętnie bym taki kawałek podwędziła!
-
2010/12/14 14:01:52
szkoda ze nie mozna zjesc z ekranu :D tak apetycznie wyglada
-
2010/12/14 16:25:39
wspaniały pomysł na miesko drobiowe czyli moje ulubione ;)
-
Gość: ula, *.elk.mm.pl
2010/12/14 17:30:00
świetny pomysł na nadzienie!
-
2010/12/14 21:35:46
Wygląda przepysznie Dorotko!:)
-
2010/12/17 17:49:45
Wygląda świetnie:) a ja właśnie poszukuję fajnych przepisów na mięsa do kanapek, zapisuję do wypróbowania:)
-
Gość: ula, *.elk.mm.pl
2010/12/27 13:39:54
właśnie zastanawiam się, czy nie zrobić tej rolady na sylwestra...będzie odpowiednia? :)
-
Gość: Biedr_ona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/10 18:38:46
Pysznie wygląda i pewnie tak też smakuje. Uwielbiam żurawinę.. mrrr ;-)))

Będę musiała skorzystać z Twojego przepisu ;-))

michalak.ew@gmail.com










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...