Blog > Komentarze do wpisu
Bigos z kiszonej kapustyCiężko jest mi podać przepis na bigos bo tak naprawdę za każdym razem gotuję go inaczej. Jest to jedna z tych potraw, które robię na oko, dodając składniki, które znajdę w lodówce czy zamrażarce a im mniej się staram tym lepszy wychodzi :) Nie bójcie się więc eksperymentować :) Dzisiaj proponuję bigos z samej kiszonej kapusty, bez dodatku białej bo akurat teraz, o tej porze roku taki lubię najbardziej. Danie fajne jest przy żywieniu zbiorowym np. w sylwestra, wystarczy ugotować wcześniej, potem podgrzać i każdy częstuje się sam wg uznania. Nie trzeba dodawać o jego walorach zdrowotnych następnego dnia – po imprezie :) Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 25 dag wieprzowiny 25 dag wołowiny 25 dag kiełbasy 25 dag innych wędlin np. boczku czy szynki 10 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Kapustę, pokrojone w kostkę mięso i przyprawy wrzucam do garnka, zalewam ok litrem wody i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem ok 2-3 godzin. Doprawiam do smaku. środa, 29 grudnia 2010, dorota20w
Komentarze
2010/12/29 19:12:51
ja do bigosu dodaję czasem suszone grzyby i śliwki, ale w takiej wersji też jest pyszny :))
2010/12/29 19:40:47
U mnie bigos gotuje się "na oko" i w trakcie gotowania ciągle się cos dodaje, dlatego nie ma go jeszcze u mnie na blogu :)
Twój wygląda pysznie i chętnie zjadłabym miseczkę, zwłaszcza, że u mnie na święta bigosu nie było... Pozdrawiam :)
Gość: ula, *.elk.mm.pl
2010/12/29 22:09:42
moja mama też zawsze gotuje na oko, ale za każdym razem jest tak samo pyszny :) tym bardziej podziwiam, że jesteś w stanie podać przepis
2010/12/30 10:34:02
Gania grzyby suszone dodaję tylko do kapusty wigilijnej, przynajmniej na razie :)
poza tym podana wersja jest wersją podstawową, czasami robię też bigos rozbudowany o suszone sliwki, wino, pomidory czy inne produkty, które akurat wpadną mi w ręce ;)
Gość: ula, *.elk.mm.pl
2010/12/30 18:43:42
pomidory w bigosie? u mnie tego jeszcze nie było, tylko suszone grzyby i wędzone śliwki. Poza tym w tym roku moja mama zrobiła bigos i przez noc dziwnym trafem zniknął (a było tego naprawdę dużo), więc musiała go dorabiać :P
2011/01/03 18:42:01
Na Swieta uwielbiam kwasssny bigos :) a ogolnie to robie tylko z bialej i z koncentratem. Twoj musi byc pyszny!
Gość: Biedr_ona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/10 19:25:16
Jestem 'za' ;-))
michalak.ew@gmail.com 2012/04/04 18:46:38
po pełniejszą wersję zapraszam do tego przepisu smakuje.blox.pl/2011/12/Bigos-staropolski.html
|
|
Twoj wyglada pyszniutko:)