Blog > Komentarze do wpisu

Bigos z kiszonej kapusty

 


Ciężko jest mi podać przepis na bigos bo tak naprawdę za każdym razem gotuję go inaczej. Jest to jedna z tych potraw, które robię na oko, dodając składniki, które znajdę w lodówce czy zamrażarce a im mniej się staram tym lepszy wychodzi :) Nie bójcie się więc eksperymentować :)

Dzisiaj proponuję bigos z samej kiszonej kapusty, bez dodatku białej bo akurat teraz, o tej porze roku taki lubię najbardziej.

Danie fajne jest przy żywieniu zbiorowym np. w sylwestra, wystarczy ugotować wcześniej, potem podgrzać i każdy częstuje się sam wg uznania. Nie trzeba dodawać o jego walorach zdrowotnych następnego dnia – po imprezie :)


Składniki:

2 kg kiszonej kapusty

25 dag wieprzowiny

25 dag wołowiny

25 dag kiełbasy

25 dag innych wędlin np. boczku czy szynki

10 ziaren ziela angielskiego

4 liście laurowe

sól, pieprz


Wykonanie:

Kapustę, pokrojone w kostkę mięso i przyprawy wrzucam do garnka, zalewam ok litrem wody i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem ok 2-3 godzin. Doprawiam do smaku.

bigos

środa, 29 grudnia 2010, dorota20w

Komentarze
2010/12/29 16:42:39
bardzo lubie bigos:) a w zimie smakuje mi najlepiej:)
Twoj wyglada pyszniutko:)
-
2010/12/29 16:46:09
Dokładnie, bigos zimą najlepszy:)) Pysznie wygląda :)
-
2010/12/29 17:28:03
Nie dodajesz suszonych grzybów?
-
2010/12/29 19:12:51
ja do bigosu dodaję czasem suszone grzyby i śliwki, ale w takiej wersji też jest pyszny :))
-
2010/12/29 19:40:47
U mnie bigos gotuje się "na oko" i w trakcie gotowania ciągle się cos dodaje, dlatego nie ma go jeszcze u mnie na blogu :)

Twój wygląda pysznie i chętnie zjadłabym miseczkę, zwłaszcza, że u mnie na święta bigosu nie było...

Pozdrawiam :)
-
2010/12/29 19:41:53
mnie tez kusi bigos,a sylwester to dobra okazja...
-
2010/12/29 21:37:25
Nie odmówiłabym miseczki bigosiku, oj nie :)
-
Gość: ula, host-89-228-39-54.elk.mm.pl
2010/12/29 22:09:42
moja mama też zawsze gotuje na oko, ale za każdym razem jest tak samo pyszny :) tym bardziej podziwiam, że jesteś w stanie podać przepis
-
2010/12/30 00:33:21
bigos... jak każdy Polak - mniam!
-
2010/12/30 10:34:02
Gania grzyby suszone dodaję tylko do kapusty wigilijnej, przynajmniej na razie :)
poza tym podana wersja jest wersją podstawową, czasami robię też bigos rozbudowany o suszone sliwki, wino, pomidory czy inne produkty, które akurat wpadną mi w ręce ;)
-
2010/12/30 14:28:27
Kocham bigos;)
-
Gość: ula, host-89-228-39-54.elk.mm.pl
2010/12/30 18:43:42
pomidory w bigosie? u mnie tego jeszcze nie było, tylko suszone grzyby i wędzone śliwki. Poza tym w tym roku moja mama zrobiła bigos i przez noc dziwnym trafem zniknął (a było tego naprawdę dużo), więc musiała go dorabiać :P
-
2011/01/03 18:42:01
Na Swieta uwielbiam kwasssny bigos :) a ogolnie to robie tylko z bialej i z koncentratem. Twoj musi byc pyszny!
-
Gość: Biedr_ona, eqp209.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/10 19:25:16
Jestem 'za' ;-))


michalak.ew@gmail.com
-
Gość: , 78.156.184.24.ip.dev.euron.pl
2012/04/04 17:38:15
strasznie okrojony ten twoj przepis
-
2012/04/04 18:46:38
po pełniejszą wersję zapraszam do tego przepisu smakuje.blox.pl/2011/12/Bigos-staropolski.html

















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...