Blog > Komentarze do wpisu

Zupa krewetkowa w tajskim stylu

Bardzo lubię krewetki i tajskie smaki.

 

Składniki:

pół kg krewetek

1 szkl ryżu – ja użyłam ryżu jaśminowego Hom Mali z Tajlandii

3 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

1 cebula

2 łyżki oliwy

pół szkl mleka

3 łyżki sosu rybnego

sól

2 łyżki posiekanych listków kolendry

 

Wykonanie:

Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na oliwie, dodajemy ryż, posiekane chilli (ja użyłam bez pestek) i czosnek, zalewamy wodą i gotujemy aż ryż będzie miękki. Dodajemy krewetki, mleko, sos rybny i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Dodajemy posiekaną kolendrę i ewentualnie doprawiamy solą.

Zupa krewetkowa w tajskim stylu

 

niedziela, 07 listopada 2010, dorota20w

Komentarze
2010/11/07 11:53:17
Mniam, mniam. Taka zupa krewetkowa to musi być pyszność.
-
2010/11/07 12:06:23
zjadłabym taka zupkę..:)
-
2010/11/07 13:27:31
a ja właśnie spożytkowałam ostatnią porcję krewetek tygrysich :) następnym razem wykorzystam je też w podobnej zupce
-
2010/11/07 13:47:16
Pysznie wygląda, ja zawsze kupuję krewetki z myślą że coś dobrego zrobię, niestety zazwyczaj kończę na tym, że siadam i konsumuję je gotowane na parze ze świeżutka bagietką i sosem alioli
-
2010/11/07 16:51:11
kuchnia tajska nie moją bajką.
lecz... czemu by nie?
nigdy jeszcze nie jadłam krewetek.
-
2010/11/07 19:41:26
mysle, ze to bardzo smakowita zupka i chetnie bym taka zjadla:) a jak ladnie i apetycznie wyglada:)
-
2010/11/07 19:49:05
dziekuję za miłe słowa :)
-
2010/11/07 19:59:44
Piekna ta zupa...i na pewno smaczna...bo z krewetkami:). Urocze zdjęcie Dorotko:)
-
Gość: ula, host-89-228-39-54.elk.mm.pl
2010/11/08 12:16:52
nie mogę przekonać się do krewetek, ale apetycznego wyglądu tej zupce odmówić nie można :)
-
2010/11/09 10:36:06
krewetki bardzo lubię :) ale zupy takiej nie jadłam.. w sumie to kuchnia tajska jest mi obca.. ale może czas coś zmienić ...



















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...