Blog > Komentarze do wpisu

Grecka moussaka

 

Musaka czyli pyszna zapiekanka z bakłażanów i mięsa mocno pachnąca gałką muszkatołową.

Przepis pochodzi z książki Marka Łebkowskiego „Najlepsze przepisy kuchni europejskiej”

 

Składniki:

pół kg bakłażanów

70 dag ziemniaków

pół kg mięsa mielonego

3 cebule

pół kg pomidorów

6 dag masła

4 łyżki mąki

1 l mleka

2 jajka

30 dag tartego sera

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować (ja zrobiłam to na parze przez 20 minut), pokroić w grube plastry.

Cebule posiekać, zeszklić na oliwie.

Mięso zmielić, podsmażyć, dodać cebulę, obrane ze skorki, posiekane pomidory, przyprawy i dusić 10 minut.

Bakłażany pokroić na plastry, podrumienić na łyżce oliwy lub na suchej patelni grillowej (lub w piekarniku przy funkcji grill).

Masło rozpuścić w rondelku, przesmażyć na nim mąkę, wlać mleko, przyprawić. Gotować, mieszając aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Wymieszać z serem i jajkami.

W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać warstwę ziemniaków, na niej warstwę bakłażanów, potem mięso, warstwa bakłażanów i sos beszamelowy.

Piec 45 minut w 180stopniach.

grecka moussaka musaka

środa, 17 listopada 2010, dorota20w
Komentarze
2010/11/17 20:47:53
Dorotko juz od dawna mialam na tę potrawe ochote ale jakos nie moglam sie zebrac,az tu u Ciebie takie cudo! wygląda tak apetycznie, ze nie sposob nie sprobowac...super!
-
2010/11/17 20:49:08
mmm... musaka. Pierwszy raz jadłam w jej rodzinnej Grecji i zawsze jak czuje jej zapach to przypomina mi się ciepły wietrzyk i kamienista plaża :)
-
2010/11/17 20:57:44
czy to danie dzisiaj u Ciebie na kolację? No to może jednak ja skorzystam z tego zaproszenia... :-) żartuję oczywiście choć potrawa wygląda wspaniale, bardzo lubię bakłażana w połączeniu z beszamelem a tu jeszcze serek i mięsko po prostu full wypas... nic dodać nic ująć.
-
2010/11/17 20:57:54
Musaki w życiu nie jadłam....i słyszałam o niej tyle samo dobrych co złych opinii....jak to powiedziała pewna pani w swoim programie : dobra musakę trzeba umieć zrobić...Twoia na pewno taka jest:) pozdrawiam
-
2010/11/17 21:01:11
Uwielbiam, choć sama nigdy nie robiłam :)
-
2010/11/17 21:08:35
Jak ja lubię bakłażany! To musi być pyszne!
-
2010/11/17 21:09:43
Ale zwarta ta Twoja moussaka :) Zarówno ta, którą jadłam wielokrotnie w Grecji, jak i ta, którą robiłam w domu były mniej zwarte, z dużą ilością sosu pomidorowego i mięsa w luźniejszej postaci. niemniej jednak wygląda smacznie! :)
-
2010/11/17 21:21:42
Dorotko jaka ona piękna! :)) Pychota, mniam:)
-
2010/11/17 21:45:44
dziękuję za mile słowa
tak dzis u nass musaka byla na obiad i na kolacje też :)
Pierwszy raz ją robiłam, ale bardzo mi smakowała - domownikom też (mocno aromatyczna była bo dużo dodałam świeżo startej gałki muszkatołowej, którą bardzo lubię)
A konsystencja zwarta bo zdążyła ostygnąć, ciepła była mniej zwarta.
-
2010/11/17 21:55:49
a ja jeszcze nigdy nie robilam tego dania, ale bardzo chetnie bym sprobowala Twojego:)
-
2010/11/18 09:12:16
Kolejny ciekawy przepis :) Nigdu musaki nie jadłam..
Powiesz coś wiecej o tej książce ?
-
2010/11/18 10:05:22
ja jak mówiłam też pierwszy raz jadłam, ale na pewno będę cześciej
Ksiązka jest świetna, kupiłam ją gdzieś na wyprzedaży. To właściwie księga jest bo zawiera przepisy z całej europy nawet Malty i Cypru. Pozaznaczałam sobie tam kilka klasycznych dań europejskich, więc na pewno będę je tu pokazyć a przy okazji dla ciebie Babetko pokażę książkę, choć to żadna nowość, pare lat temu już wydana, ale polecam.
-
2010/11/18 10:56:59
I znów mnei masz;-)
-
2010/11/18 10:57:09
Bardzo ładnie Ci wyszła:)
-
2010/11/18 12:04:17
Grumko :)
acirinko dziękuję :)
-
2010/11/18 16:16:03
Bardzo lubię musakę, ale jakoś nigdy nie zdecydowałam się by ją samodzielnie przyrządzić. Chyba muszę spróbować.
-
Gość: ula, *.elk.mm.pl
2010/11/18 16:20:17
moja mama kiedyś robiła to danie, ale nigdy nie próbowałam - następnym razem się skuszę, bo wygląda naprawdę apetycznie :)
-
2010/11/19 12:58:22
pyszności!










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...