Blog > Komentarze do wpisu

Pomidory-papryka-cebula na zimę

 


czyli zatrzymać lato w słoiku.

To jedna z nielicznych rzeczy, które robię na zimę w różnych konfiguracjach.

Duże kawałki warzyw świetnie sprawdzają się jako dodatki do pizzy, sosów warzywnych czy jednogarnkowców.


Składniki:

1 kg pomidorów

1 kg cebuli

1 kg kolorowej papryki

¼ szkl octu

1/3 szkl cukru

1 płaska łyżka soli


Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić w dużym garnku na niewielkiej ilości oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę i dodać do cebuli. Wymieszać i gotować ok 10 min. Paprykę oczyścić, pokroić również w grubą kostkę, dodać do pomidorów i cebuli razem z cukrem, octem i solą i gotować jeszcze 10 min. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 15 minut.

pomidory-papryka- cebula

wtorek, 14 września 2010, dorota20w
Tagi: przetwory
Komentarze
2010/09/14 18:19:54
Jaka kolorowa mieszanka :)
-
2010/09/14 18:29:48
Moja babcia sporządza takie delicje:) Chyba też zacznę:)
-
2010/09/14 19:16:25
Chyba też sobie zrobię taką do słoiczków :)
-
2010/09/14 19:24:32
Pychota, ja dodaję do swojej jeszcze kapustę posiekaną i startą marchewkę.
-
2010/09/14 20:55:15
hej, moja babcia tez to robi! Tylko ona dodaje odrobine octu, bo po nim choruje, ale jest pyszne :)
-
2010/09/14 22:15:49
to w zimie będzie kolorowo! :)
-
2010/09/15 10:04:39
kolorowo zdrowo i pysznie :) moze tez cos takiego zrobie :)
-
2010/09/15 16:31:51
Podoba mi się ten pomysł zamknięcia w słoiczku pysznych smaków na zimę:)
-
2010/09/16 12:46:29
fajne i w zimie nie trzeba sięgać po mrożonki
-
Gość: gigi_26, *.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net
2010/09/25 14:54:26
Musi to być pyszne, a ja znam super sprytne coś podobnego na zimę:

SOS HISZPAŃSKI
1 kg cebuli
1 kg pomidorów (mogą być gotowe pokrojone w sosie własnym z puszki lub tanie kiedy jest sezon)
1 kg papryki

Obraną cebulę kroimy na duże kawałki i gotujemy z wodą (lekko osoloną), oddzielnie gotujemy obraną i pokrojoną na kawałki paprykę (mogą to byś duże kawałki), pomidory podobnie (gotujemy) lub z puszki gotowy przecier. Potem wszystko razem mielimy (pomidory jeśli sami robimy świeże - przecieramy żeby usunąć skórki), mieszamy razem i wlewamy do słoiczków. Potem wlewamy do każdego słoiczka 1 łyżeczkę oliwy, zamykamy i pasteryzujemy..... Świetnie jest bo można usmażyć kiełbaskę lub mięsko, dolać sosik i gotowe pyszne danko, można też używać jako bazy do sosów spaghetii itp.
-
2010/09/26 11:02:33
Gigi bardzo fajny przepis ! U nas idzie dużo pomidorowych przetwrów więc chętnie twój wypróbuję :)
Dzięki !
-
Gość: ula, *.elk.mm.pl
2010/11/04 17:50:35
jakie kolorowe - smak lata :)
-
2010/11/10 19:48:37
bardzo podoba mi sie ta salatka, i taka kolorowa:) ale, szkoda, ze dopiero teraz ja zauwazylam i niestety musze poczekac do nastepnego roku, ale przepis juz zapisany:)
-
2011/01/20 15:19:51
mmm...uwielbiam leczo a to tak jakby zdrowsza,bezmięsna jego wersja..pyszka ! heh
[aheh,tak,to już mój kolejny komentarz..bywam tu dość często,a jak teraz zobaczyłam info o konkursie stwierdziłam,że może warto byłoby się odezwać : ) ]
-
2011/07/11 20:44:41
Fajny przepis .Zapisuję bo za chwilkę będę zamykać lato w słoiczkach i chętnie zrobię taką sałatkę .Wygląda bardzo kolorowo i apetycznie.Oczywiście dam znać jak wyszło .Pozdrawiam
-
2014/09/11 12:17:29
Zrobione :) Ale nie wiem czy mi coś zostanie do zimy
-
2014/09/11 13:35:02
znaczy, że smakuje ? ciesze się :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...