Blog > Komentarze do wpisu

Korzenno - limonkowy sernik z tofu

 

Bardzo lubię ten sernik oraz kombinację smaku miodu, cynamonu i limonek.

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo efektownie, szczególnie główny składnik tofu wzbudził wiele emocji wśród zaproszonych na imieniny męża gości :)

Ze względu na miodowy spód sernika najlepiej zrobić go dzień wcześniej, wieczorem, by ciasto miało czas skruszeć i zmięknąć a wszystko przejść swoimi smakami.

Polecam szczególnie wegetarianom :)

 

Składniki:

 

Ciasto:

1,5 szkl mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

6 łyżek oleju roślinnego np. rzepakowego lub z pestek winogron

6 łyżek płynnego miodu

 

Masa serowa:

1 kg tofu

3 łyżki dobrego gatunkowo oleju roślinnego – ja użyłam oleju z orzechów włoskich

6-8 łyżek płynnego miodu

starta skórka i wyciśnięty sok z 3 limonek

2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)

4 łyżki żelatyny lub 3 łyżki płatków agarowych

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić (będzie miało konsystencję mokrego piasku). Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (mi najwygodniej używa się silikonowej). Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Nie wyjmując z tortownicy pozostawić do wystygnięcia.

Tofu osączone z zalewy przekładamy do blendera lub miski i zaczynamy miksować dodając po kolei olej, miód, skórkę i sok z limonek, cukier waniliowy i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę (moim najlepszym sposobem na rozpuszczenie żelatyny jest zalanie jej mała ilością ciepłej wody, rozmieszanie, wstawienie na chwilę do mikrofalówki i znów zamieszanie). Zmiksowaną masę serową próbujemy w smaku i ewentualnie dodajemy więcej miodu lub soku z limonki. Gotową masę wykładamy na upieczone, zimne ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki.

 

korzenno limonkowy sernik z tofu

poniedziałek, 27 września 2010, dorota20w
Komentarze
2010/09/27 11:55:10
sernik z tofu - ciekawe i intrygujące...
-
2010/09/27 12:05:19
no nie powiem, też by mnie zainteresował smak sernika z tofu :) tym bardziej że nawet samego tofu jeszcze nie jadłam :)
-
2010/09/27 12:05:53
muszę kiedyś zrobić tofu-sernik, Twój jest zachwycający! ten spód miodowy... no miodzio po prostu ((;
-
2010/09/27 16:10:46
Pysznie wygląda! zawsze się zastanawiałam ,jak smakują wypieki z tofu, bo ja jedynie na słono go spożywam...


kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/09/27 18:04:10
Wow, wygląda cudownie! nigdy nie próbowałam sernika z tofu . Pozdrowienia:)
-
2010/09/27 18:18:55
ależ apetyczny serniczek! mniam:))
-
2010/09/27 18:19:06
ależ apetyczny serniczek! mniam:))
-
2010/09/27 19:14:41
Mmm...lubię tofu:)
A sernik wygląda wspaniale!
-
2010/09/27 19:32:14
tofu nigdy nie jadłam i zawsze się trochę obawiałam, no ale skoro można z niego zrobić taki ładny sernik, to chyba nie może nie smakować :)
-
Gość: adka, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/10/01 14:54:35
wow, fantastyczne. Takiego tofu-sernika jeszcze nie znałam! Na pewno go wypróbuję, bo uwielbiam tofu pod każdą postacią:)) mam wrażenie, że to nawet uzależnienie:)))
-
2010/10/01 14:56:05
polecam wam spróbowac - mi bardzo smakował
Adka pochwal sie jakci wyszło :)
-
2010/11/09 08:36:35
MNIAM MNIAM MNIAM, kocham serniki, a ten wprost krzyczy do mnie pożryj mnie!
szkoda tylko, że nie mogę tofu, ale czy stanie się coś jesli zastąpie go twarogiem? myślę że warto spróbować.
bardzo przystojny serrrrrniczek:-)
-
Gość: ula, *.elk.mm.pl
2010/11/10 13:16:34
też nigdy nie używałam tofu do sernika, ale przepis mi się podoba, sam sernik zresztą też :D










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...