Blog > Komentarze do wpisu

Bruschetta czyli włoskie grzanki

 


Idealne na śniadanie lub jako przekąska.

Idealne kiedy w lodówce pustki.

Idealne na wykorzystanie wczorajszego chleba.

Bardzo smaczne.

Bardzo aromatyczne.

Bardzo chrupiące.


Składniki:

kromki chleba na zakwasie

najlepsza oliwa z oliwek

ząbek czosnku

pomidory (gruntowe, pachnące ! )

sól

listki bazylii


Wykonanie:

Kromki chleba opiekamy tak długo aż będą chrupiące (ja zrobiłam to w tosterze). W tym czasie obieramy pomidory ze skórki, usuwamy sok z ziarenkami, miąższ kroimy w kosteczkę. Ząbek czosnku obieramy, przecinamy na pół. Gorące, chrupiące grzanki nacieramy czosnkiem (3-4 potarcia :), polewamy oliwą z oliwek. Kostkę pomidora solimy i błyskawicznie przenosimy na grzanki zanim puści sok. Dekorujemy bazylią. Jemy natychmiast.

bruschetta czyli wloskie grzanki

piątek, 20 sierpnia 2010, dorota20w

Komentarze
2010/08/20 09:35:19
pamiętam, jadłam je ostatnio u Przyjaciółki, K.
hm... ogólnie grzanki to nie moja bajka, ale akurat te przpyadły mi do gustu ;]
-
2010/08/20 09:37:05
od samego patrzenia ma się ochotę schrupac tą soczystą czerwień.
-
2010/08/20 10:07:03
oj tak- na śniadanie idealne;)
-
2010/08/20 11:10:31
Tak jak nie lubię surowych pomidorów, tak bruschettę bardzo chętnie zajadam. Ale często kładę na chleb plasterek mozarelli, który się pysznie rostpia, a pomidory zdarza mi się na oliwie z czosnkiem podsmażać. Mmmmm....
-
2010/08/20 11:35:17
Uwielbiam :) I żeby było dużo czosnku i bazyli :) Mniam :)
-
2010/08/20 12:19:03
teraz są takie pyszne pomidorki, chyba wypróbuję!
-
2010/08/20 12:36:47
Gdybym tylko mogła jeść pomidory... Niestety, Paweł nie lubi...;P
-
2010/08/20 21:37:57
Bazylia! I pomidory! A to wszystko na grzance... Mmm....
-
2010/08/20 22:10:26
Do bruschetty przymierzam się już dość długi okres, chyba w końcu muszę jej spróbować;) u Ciebie wygląda boosko:)
-
2010/08/20 23:21:18
Kto raz spróbował takich "grzaneczek" na zawsze pozostanie ich wielbicielem! Twoje wyglądają smakowicie:) Pzdr Aniado
-
2010/08/23 20:37:42
uwielbiam bruschette, ale tera muszę się zadowolić pieczonym chlebkiem dukana z pomidorem posypanym bazylią
-
Gość: ula, host-89-228-39-54.elk.mm.pl
2010/11/12 08:14:46
wszędzie trąbią o tych grzankach, a ja, laik, nawet ich nie próbowałam, ale teraz skoro znalazłam przepis :D
-
Gość: 88lenka88, 94-240-16-230.lukman.pl
2011/02/06 19:23:48
hmm kolorowe pyszne i nie tylko na śniadanie.:)
Idealne np na niedzielną kolacyjkę. :)
-
2012/01/21 16:22:31
Dzisiaj jadłam to na śniadanie. Tylko nie użyłam chleba ale pokrojoną bagietkę. PYYYYCHA

















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...