Blog > Komentarze do wpisu

Arabska sałatka Tabbouleh

Tabbouleh (czyt. tabule) to arabska sałatka popularna w Libanie i Syrii. Jej bazą jest kaszka kuskus lub bulgur a znakomitymi dodatkami letnie warzywa, świeże zioła (mięta, pietruszka), oliwa i sok z cytryny.

Bardzo bardzo smaczna (potwierdzone opiniami domowników i gości)!

Należy pamiętać, że do prawdziwego tabule nie gotuje się kuskusu (zalewając wodą czy innymi). Surowa kaszka zmieszana zresztą składników, wchłonie cały cudowny sok z warzyw, cytrusów i oliwę.

Drugim sekretem udanej sałatki są produkty. Warzywa muszą być gruntowe, pachnące (zimowe bez smaku nie będą dobre) oraz oliwa w jak najlepszym gatunku (inwestycja w butelkę znakomitej, niestety drogiej oliwy, którą będziemy używali tylko do sałatek to inwestycja w nasze zdrowie !).

 

 

Składniki:

300g kaszy kuskus

1 kg pomidorów

1 kg ogórków

½ szkl oliwy

sok z 2 limonek

1 mały ząbek czosnku

pęczek natki pietruszki

duża garść liści świeżej mięty

sól, pieprz świeżo mielony

 

Wykonanie:

Pomidory parzymy w gorącej wodzie i obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski. Ogórki myjemy i nie obierając ze skórki ścieramy na tarce, dokładamy do pomidorów, przyprawiamy pieprzem i dość dużo solimy by warzywa zaczęły puszczać sok. Listki natki i pietruszki siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski razem z oliwą i sokiem z limonek. Mieszamy wszystko i odstawiamy na chwilę by zebrało się więcej soku. Do warzyw wsypujemy suchą kaszę kuskus, mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy co najmniej na 2 godziny do lodówki by smaki przegryzły się a kuskus napęczniał.

 

arabska sałatka tabbouleh tabule

piątek, 27 sierpnia 2010, dorota20w
Komentarze
2010/08/27 10:12:52
Podobną tylko z dodoatkiem tuńczyka jedliśmy w tunezji;-)
Smaczna;-)
-
Gość: ana, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/27 10:37:00
Bardzo lubię taką sałatkę, a Twoja dodatkowo pięknie się prezentuje.
-
2010/08/27 10:51:18
uwielbiam tę sałatkę, w szczególności latem.
-
2010/08/27 11:14:36
oj lubię, nawet bardzo. Świetny kształt jej nadałaś (:
-
2010/08/27 11:18:14
dziękuję :D
-
2010/08/27 11:44:38
uwielbiam sałatki! ale fajnie wygląda, tak... innowacyjnie ;p
-
2010/08/27 12:03:48
dziekuję Karmelitko :)
-
2010/08/27 12:26:18
O widzisz....z tym kuskusem, to nie wiedziałam, że można go nie zalewać i że sam napęcznieje. Ciekawe. Znając mnie, pewnie bym się nie odważyła i bała, że ciagle będzie surowy :)
A Tabbouleh bardzo lubię, choć rzadko robię. I też używam najczęściej tego razowgo kuskusu. Świetny jest :)
-
2010/08/27 12:26:44
znam ją,
gdy byłam w Egipcie często się pojawiała.
Nie bardzo w moim stylu jednak jest.
-
2010/08/27 12:48:55
mniam mniam
rewelacyjnie się prezentuje!
-
2010/08/27 13:30:37
pieknie sfocilas te salatke,a tabbouleh bardzo lubie i dosc czesto robie :)
Pozdrawiam :)
-
2010/08/27 15:29:49
Wygląda wspaniale, ale ilośc mnie przeraża. Trzeba by zrobić z połowy porcji. Swoją drogą jeszcze nie spotkałam razowego kuskusu
-
efi
2010/08/27 15:48:07
Bardzo mi sie podoba zdjęcie, zdecydowanie zachęca do spróbowania. A mogłabyś napisać jakiej oliwy używasz, może kilku różnych, i - ewentualnie gdzie je kupujesz? Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2010/08/27 16:00:42
Gosia dziękuję

Kabamaiga - mnie ilośc też przerażała a tu zaledwie wystarczyło dla 4 osób. Jej jedzenie wciąga ! A co do kuskusu razowego - to tez był mój pierwszy raz ale będę uzywać bo jest świetny i zrowy !

Efi jesli o oliwy chodzi to mam całą kolekcję :) Obecnie już siegają dna izraelska oliwa Galilee i włoska Sanremo Grup - robiła tu u siebie ich recenzje, wskazywałam gdzie można je kupić - proszę
smakuje.blox.pl/2010/06/Galilee-oliwa-z-oliwek-extra-vergine-prosto-z.html
smakuje.blox.pl/2010/05/Oliwa-Sanremo-Grup-i-KONKURS.html
obecnie mam otwarte swieże buteleczki, które testuję w różnych daniach - włoską oliwę eko, olej z orzechów włoskich oraz olej z pestek moreli i niedługo mam zamiar również o nich napisać.
-
2010/08/27 16:33:35
kurczę tyle razy miałam okazję jej spróbować, ale jakoś nigdy nie mogłam się zebrać...
-
2010/08/28 21:52:45
Lubię to połączenie smaków, a Twoja sałatka jeszcze ładnie się prezentuje.
-
Gość: ula, *.elk.mm.pl
2010/11/04 12:22:06
świetna, ciekawie wygląda :D
-
2010/11/10 09:46:57
jadłam podobną sałatkę ale pomidory byly duszone, bardzo mi smakowała, te też musi być niezla - recepturka do notesiku:-)
-
Gość: Biedr_ona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/03 10:31:10
Chętnie bym sobie zjadła ;-)) Ze świeżą mięta jeszcze nie miałam okazji jeść. Rodzinka uwielbiam wszystko co jest kaszo-ryżo-podobne ;-) Trzeba będzie coś spróbować ;-)))
-
2011/02/28 23:39:56
Jadłam kiedyś podobną sałatkę jednak bez mięty i była bardzo dobra.
Muszę chyba spróbować i tego przepisu.
-
Gość: , 176.61.14.*
2015/05/26 19:27:02
Przepyszna sałatka, taka rześka w smaku. Tak bardzo zasmakowała mojej rodzinie, że na stałe wchodzi do mojego kulinarnego repertuaru.
Zauważyłam drobny błąd w opisie. Chyba miało być listki mięty i pietruszki, a nie listki natki i pietruszki.
-
Gość: lena, *.gvt.pl
2016/03/06 23:16:07
Ja rezygnuje z ogórka, zabija właściwości pomidora, no i pomidory pozostawiam ze skórka, w niej najwięcej aromatu:) pyszna sałatka!
-
Gość: Magda, *.dynamic.gprs.plus.pl
2016/06/06 23:57:15
Można to "obejść". Aby ogórek nie zabijał witaminy C, przed połączeniem go z innymi warzywami wystarczy polać go octem lub cytryną.










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...