Blog > Komentarze do wpisu

Syrop miętowy


do lodów, deserów, do wody

słodki i delikatnie miętowy


Składniki

200g gałązek świeżej mięty

1 szkl cukru

2 szkl wody


Wykonanie:

Cukier zalewamy gorącą wodą, gotujemy chwilę aż się rozpuści potrząsając rondelkiem. Dodajemy miętę i gotujemy aż połowa wody odparuje a syrop zgęstnieje.

syrop miętowy

piątek, 28 maja 2010, dorota20w
Tagi: syrop mięta

Komentarze
2010/05/28 12:00:12
Uwielbiam miętę :) i syrop z nije też, ale miło że będę mogła mieć swój, home - made ;)
-
2010/05/28 12:18:39
bardzo fajny :) niestety nie mam nigdzie w pobliżu świeżej mięty, więc ekstrakt miętowy w przepisach zastępuję kroplami miętowymi :)
-
2010/05/28 12:36:54
Idealny do mojej ulubionej herbaty po arabsku :) Super pomysł :)
-
2010/05/28 12:41:14
dzięki dziwczyny za mile slowa.
Ja mam miety pod dostatkiem - u mojej mamy rosnie prawie jak chwast - włazi wszędzie.
Z tymi kroplami mietowymi to mnie zaskoczyłaś :) to takie z apteki?
Ja kupiłam kiedys w Lidlu syrop mietowy - ma piękny kolor ale w smaku przypomina typowy ludwik do naczyń. ten moj może kolor ma słabiutki ale smak naprawdę fajny i myslę, że do lodów szczególnie czekoladowych będzie super !
Kasia jak pijesz herbatę po arabsku?
-
2010/05/28 13:33:08
Fajny pomysł ! Dodając cytrynę nie tracimy tak zielonego koloru. Odpowiadajac za Chantel, tak - krople miętowe z apteki :)
-
2010/05/28 13:43:13
Szarlotku z cytryna nie próbowalam,ale boję sie, że przyćmiłaby delikatny smak miety.
Może spróbuje dodać do tego syropu ludwikowego syropu kilka krpel, tak dla podkolorowania.
-
2010/05/28 13:56:30
Musi cudownie pachnieć :)))
-
2010/05/28 13:59:41
jak sie gotowała zapach mietowy był w całym mieszkaniu :)
-
2010/05/28 14:26:37
Ciekawa jestem czy na słodziku do pieczenia (żeby nie zgorzkniał podczas gotowania) wyszłoby coś podobnego? bo cukru mi nie wolno jeść jeszcze dłuugo...
-
2010/05/28 14:28:56
adrijah nie mam pojęcia ;)
-
2010/05/28 14:38:55
Dzięki za przepis, uwielbiam napoje z syropem miętowym :)
-
2010/05/28 14:45:28
Proszę bardzo grażynko :)
-
2010/05/28 14:55:21
idealny! zrobię napewno :)
-
2010/05/28 14:56:57
Just - czekam na wieści jak ci wyszedł !
-
2010/05/28 15:25:49
tak, tak jak mówi szarlotek, krople z apteki :) koloru nie nadają, ale miętowy smak idealny :) (byle nie pomylić z gorzkimi kroplami żołądkowymi)
-
2010/05/28 15:33:49
Chantel
Hm...
mam juz hand made i ludwikowy, jeszcze chyba apteczny do kolekcji nabędę :)
-
2010/05/29 00:11:20
mięty nigdy za dużo ;) a i wychodzi taniej pewnie niż te "ludwikowe", gdzie płaci się za sam bajer, że to niby esencja/ekstrakt miętowy.
-
2010/05/29 00:43:14
Chantel - czy nigdy za duz to nie wiem :) U nas tylko ja ją lubie, mój mąż nie tknie chocby sie go świetym nazwalo :) Córeczka dostaje odrobine herbaty zaparzonej ze swiezej miety wymieszanej z sokiem.
Ten z Lidla to syrop. Kupilam go juz dawno. Jakos szczegolnie drogi to chyba nie bylo bo 7 zl za 750 ml. Ma piękny kolor - więc służy mi do lukrów barwienia. Smak i zapach straszny :)
-
2010/05/29 00:44:12
A przypomnialo mi sie, ze mam tez z Lild sos mietowy z kuchni angielskie ale to w smaku to juz niewiadomo co przypomina,na pwno nie miętę. Kolor też ble.
-
Gość: , ti0182a380-dhcp0234.bb.online.no
2011/06/27 08:32:04
Hej
Zrobiła i jestem zadowolona:)
Według mnie to cukier zabija kolor. Od lat robię nalewkę z melisa i mięta i zawsze po dodaniu cukru kolor wychodzi bleee ale smak...powala:)
Przepis zamieściłam u siebie na blogu.
zamotanalacrima.blogspot.com/2011/06/syrop-mietowy.html
Pozdrawiam Lacrima

















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...