Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone buraki

 

Tak przygotowane buraki są bazą na wszelkie buraczane dania. Jest to najzdrowszy sposób przygotowywania buraków, gdyż zachowują one wszystkie cenne właściwości ( w przeciwieństwie do buraków gotowanych w wodzie, gdzie część witamin zostaje w owej wodzie). Buraki polecam szczególnie teraz, w sezonie gryp i katarów. Pierwszy raz próbowałam tego sposobu i muszę przyznać, że bardzo mi się on podoba, nie mówiąc już o smaku buraka – o niebo lepszy od gotowanego.

Składniki:

buraki kilka sztuk



Wykonanie:

W blaszce układamy folię aluminiową, buraki myjemy porządnie, układamy w blaszce (większe przecinamy na pół), przykrywamy z wierzchu warstwą folii. Pieczemy w zależności od wielkości buraków 1-1,5 godziny. Studzimy, obieramy ze skórki.

b

środa, 21 stycznia 2009, dorota20w

Komentarze
2009/01/22 10:02:49
Genialne w swej prostocie:) Nigdy nie jadlampieczonych burakow, ale obiecuje, ze sprobuje! Pozdrawiam.
-
Gość: yoannex, aefw200.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/11/07 11:59:36
GENIALNE,GENIALNE,GENIALNE i w prostocie przygotowania i w niebiańskim smaku
-
2010/11/10 10:18:06
tylko w ten sposób robię buraczki, dzięki temu nie tracą wartości odżywczych a zyskują baaaardzo dużO na walorach smakowych SĄ NAPRAWDĘ SUUUUPER!!!!!!
-
Gość: ula, host-89-228-39-54.elk.mm.pl
2010/11/19 18:35:44
u mnie też często goszczą takie buraczki :D
-
Gość: , static-9-197-112-85.radom.pilicka.pl
2013/01/16 13:57:25
W JAKIEJ TEMPERARURZE PIECZEMY BURAKI
-
2013/01/16 14:53:15
180-200st
-
2013/03/04 20:18:51
Nie wiem co zrobiłam źle, ale po 1,5 godz. pieczenia w temp. 190 stp. moje buraki nadal twarde, a po starciu smakowały jak marchewka, może powinnam je jakość szczelniej przykryć albo skropić oliwą?
pozdrawiam
Magda
-
2013/03/04 20:23:10
Magda - szczelniej przykryć (można tez piec w zamykanym naczyniu żaroodpornym), jesli są duże pokroic w mniejsze kawałki np na pół lub na ćwiartki i piec dłuzej, az będzie wchodził w nie widelec.
-
2013/03/05 08:52:13
Dziękuję za radę, tak właśnie zrobię,a dziś u mnie na obiad Twoje kopytka buraczane, musiałam jakoś zużyć resztki tych buraków:)
pozdrawiam:)
-
Gość: Edzia, user16-136.g-net.pl
2013/09/23 12:17:06
Powiedz proszę jak je później przechowywać bo np. do sałatki potrzebuję jednego, a przecież jednego buraka piec w piekarniku się nie kalkuluje
-
2013/09/23 14:39:31
buraki przekłądamy do naczynia szklanego z pokrywką i przechowujemy w lodówce. Takie buraki już obrane możemy również zamrozić

















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...