Blog > Komentarze do wpisu

Bramborove knedliky - czeskie knedliki ziemniaczane

W ramach czeskiego tygodnia postanowiłam przygotować jedną z czeskich specjalności – knedliki. Wyszły bardzo smaczne. Podałam oczywiście z mięsnym sosem.

Przepis pochodzi z książki Marka Łebkowskiego „Najlepsze przepisy kuchni europejskiej”.

cz


Składniki:

50 dag gotowanych ziemniaków

8 dag mąki

8 dag kaszy manny

sól



Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać resztę składników, wyrobić ciasto. Z ciasta uformować podłużne wałki.

Zagotować wodę, osolić, włożyć knedle i gotować ok 15 – 20 min. W czasie gotowania odwracać je. Gotowe knedle wyjąć, pokroić na plastry.

cz

cz

tydzien kuchni czeskiej

sobota, 03 stycznia 2009, dorota20w

Komentarze
2009/01/04 00:14:39
Też mam ochotę na te knedliczki. Wyglądają bardzo smacznie!:))
-
2009/01/04 00:18:06
uwielbiam czeskie knedliki:) Widzę, ze z lekkim wyprzedzeniem publikujesz przepisy;)
-
2009/01/04 01:25:07
Jak na bramborove to idealne:)
Tak je robiła moja teściowa.
Pozdrawiam
Kasia
-
2009/01/04 03:13:44
no ja niezła jestem ;) ubzdurałam sobie ze tydzien kuchni czeskiej jest teraz do 5 stycznia ...
-
2009/01/04 10:00:22
Dorotko, ja zrobilam to samo! :D myslalam ze od 30, ale GRUDNIA do stycznia :D
pozdrawiam Cię serdecznie :):)
-
2009/01/06 10:36:08
Ale mam smaka na te knedle, tylko nie jestem specjalistką od sosów. Mogłabyś podać przepis na swój sos mięsny? Proszę.
Pozdrawiam
Makneta
-
2010/06/03 07:30:09
Będąc kiedyś w Pradze jadłem knedliczki kraszone stopioną słoniną. Oczywiście wziąłem na nie przepis. Polecam z dodatkiem solidnego kufla piwa!
-
2010/11/04 16:10:04
patzrac na Twoje smakowite knedlinki przypomniala mi sie ostatnia wyprawa do Pragi.... a jedzonko bylo fajne:)
-
2010/11/12 04:21:36
Podobają mi sie te knedliki... sprawdzimy przepisik, ja dodaję łyżkę kaszy manny do kopytek, ładnie wiąże masę i wyrób nie jest tak gumowaty w smaku, tutaj pewnie kasza spełnia tą samą rolę.
-
Gość: Noelka, adqb76.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/28 14:17:52
Ja kluchożeraca na pewno je zrobię, jak tylko będzie w planach gulasz, a to już niedługo, bo go dawno nie było.
-
Gość: ret, do-inethd.net.e-net24.pl
2012/01/31 15:00:33
Zapomniałaś/eś o jajkach. Zrobiłem wg twojego przepisu i się rozpadły
-
2012/01/31 15:31:32
Do knedlików nie dodaje sie jajek !
Zapomniałaś eś ugotowac je we wrzątku lub gotowałaś eś za dużo na raz. Woda była zbyt zimna lub za szybko się ochłodziła i dlatego się rozpadły.

















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...