Blog > Komentarze do wpisu

Kluski czarne

 

Kluski czarne po śląsku, po naszemu rodzinnemu - puste pyzy.

Wczoraj przeglądałam blogi i zobaczyłam u AtinyBC i u Ireny i Andrzeja właśnie te pyzaczki. Na moje nieszczęście (jak się okazuje szczęście) mój małż wielki miłośnik wszelkich pyz, pierogów i klusek też je zobaczył i ślinka mu pociekła. Padło pytanie czy zrobię. Nigdy ich nie robiłam. Do tej pory zawsze łatwiej było kupić w sklepie a poza tym wydawało mi się, ze to strasznie dużo roboty. Myliłam się.

Poza tym do pomocy miałam męża przy obieraniu ziemniaków i robot, który je starł. Poszło szybko.

Wyszły pyszne. I na pewno wchodzą do naszego stałego menu.

Składniki:

25dag ugotowanych ziemniaków

25 dag surowych ziemniaków

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól


Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przetarłam przez praskę. Surowe ziemniaki, obrane, przepuściłam przez robota na tarte. Starte ziemniaki wrzuciłam do ściereczki i powiesiłam by obciekły. Do miski wrzuciłam ziemniaki gotowane, odciśnięte surowe, łyżeczkę soli, 2 łyżki maki ziemniaczanej i skrobię – ten biały osad pozostały na dnie naczynia po odlaniu soku ziemniaczanego. Wyrobiłam ciasto. Na gotującą się wodę wrzucałam uformowane pyzaczki. Od zagotowania się wody z pyzami, gotowałam je jeszcze 5 min.

Wyszło mi 15 sztuk.

Podałam ze skwareczkami z kiełbasy.

kl

wtorek, 04 listopada 2008, dorota20w
Komentarze
2008/11/04 18:24:10
Piękne! cieszę się, że smakowały:)
Pozdrawiam serdecznie.
-
2008/11/04 18:27:19
Zapomniałam dopisać, że u mnie w domu też się na nie mówiło pyzy:) Chociaż pyzami też sie nazywało takie kluski zrobione z samych surowych ziemniaków.
-
2008/11/04 20:06:59
Atina tych klusek z samych ziemniaków nie znam, moze pokazesz?
-
2008/11/04 20:07:49
U mnie mówiło się : gały lub gałki. Ale ja ze Świętokrzyskiego. Ale, jak by ich nie nazywał, to są pyszne. A ta okrasa..........., chyba namówię mamę aby ugotowała. Bo ja, wstyd się przyznac, nie gotowałam ich nigdy. Podziwiam Was dziewczyny. Młode a takie zdolne.
-
2008/11/04 20:16:20
Krystyna wierz mi, ja tez myślałam, że to ponad moje mozliwości a jednak sie udało :)
-
2008/11/04 20:54:46
Pewnie niedługo je zrobię, tylko moi domownicy teraz chętnie by zjedli coś poza kluskami;)
-
2008/11/05 00:46:48
to czekam na przepis, bo moj by pewnie mogł je jesn non stop
-
2008/11/05 13:01:48
Ależ apetycznie wyglądają :) Przepis do wypróbowania na pewno i to niedługo :) Pozdrawiam :)
-
2008/11/05 19:28:15
dziekuję :) odzdrawia :)
chetnie popatrzę na twoje pyzaczki :)
-
2008/11/06 00:36:29
powinnam miec zakaz wchodzenia na ten blog po polnocy.... bo glodna sie robie :)) a to grozne jest :) kurcze wciagnelabym ze 2 talerze takich pyzakow....
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2009/05/26 11:03:15
Cześć powiem wam że ja pochodze z Wielkopolski i u nas na takie kluski mówi sie "Żeleźniaki" pychota. Właśnie robie je na obiadek
-
2010/11/12 04:24:07
toż to pyzunie,,, mniam mniam całe wieki ich nie jadłam, z cebulką i skawareczkami mmmm niebo w gębie, albo bardziej wypasione - nafaszerowane dobrym mięsnym farszem.
-
Gość: ula, *.elk.mm.pl
2010/11/13 08:42:11
mojemu bratu pewnie by smakowały, ale ja niestety nie jestem "kluchową panienką" :D
-
Gość: ko, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/10 16:03:04
te kluski nazywają też barchanowe. Pyzy są podobne, ale to nie to samo.Po prostu pyszne.
-
2011/12/10 16:09:16
Ko - świetna nazwa - nie wiedziałam :)
-
Gość: anonim, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/09/15 23:52:43
Pyszne, ale moja Babcia do środka daje farsz taki jak do normalnych pierogów ruskich ( tyle ze 80% farszu to ser). Dzisiaj właśnie byłby na obiad. Proponuje spróbować bo są pyszne !










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...