Blog > Komentarze do wpisu

Pyszny krem z dyni

d

 

 

Z okazji Festiwalu Dyni kupiłam kolejną dynię. Tym razem ważyła 7 i pół kilo ;) Uwielbiam dynie!

 

Jak zwykle konsumowanie dyni zaczęłam od przepołowienia i wydrążenia jej z pestek (do suszenia) oraz miękkiego miąższu z którego zawsze gotuję zupę - krem. Tym razem jednak nie miałam ochoty na zwyczajowy imbir, miałam ochotę na jakiś zupełnie inny dyniowy smak. Zaczęłam gotować podstawowe składniki i mocno zastanawiać się jak przyprawić, by uzyskać nowy efekt. Zaczęłam eksperymentalnie dodawać najpierw pomidory, potem dużo dużo słodkiej papryki, mielone goździki i arabską mieszankę przypraw. Efekt był pyszny ! :)

 

d

 

 

Składniki:

1 kg dyni

1 kg ziemniaków

5 liści laurowych, 8 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżka masła

½ słoiczka przecieru pomidorowego

3 łyżeczki papryki słodkiej

½ łyżeczki papryki ostrej

2 łyżeczki cukru

½ łyżeczki curry

¼ łyżeczki mielonych goździków

½ łyżeczki przyprawy arabskiej

sól, świeżo mielony czarny pieprz

¼ szkl poszatkowanej natki pietruszki

 

 

 

Wykonanie:

Do zimnej wody wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziemniaki w kostkę, pokrojony miąższ dyni, masło i gotujemy pod przykryciem. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy przyprawy i miksujemy zupę na krem. Do zupy z powrotem wrzucamy wyłowione liście laur. i ziele ang oraz wszystkie pozostałe przyprawy, mieszamy do porządnego rozpuszczenia przypraw.

zd

niedziela, 26 października 2008, dorota20w
Komentarze
2008/10/26 19:19:51
Jaka wielka dynia! niesamowita :) I jaka smakowita zupa! :)

Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: ula, *.elk.mm.pl
2010/11/04 17:29:39
fajnie wygląda :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...