Blog > Komentarze do wpisu

Kisiel z dyni





kisiel_z_dyni

 

 

 

 

Przepis na ten kisiel z dyni znalazłam chyba ze sto lat temu w „Książce poniekąd kucharskiej” Chmielewskiej. Co prawda zupełnie zapomniałam jak brzmi on w oryginale bo zawsze na oko robię, ale kisiel z dyni wychodzi pyszny i dlatego często zamrażam startą na tarce dynię specjalnie na ten kisiel z dyni.

 

 

Składniki:

2 jabłka

kawałek dyni

cukier trzcinowy do smaku

łyżka soku z cytryny

łyżeczka ekstraktu waniliowego - przepis

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Jak zrobić kisiel z dyni:

0,5l wody zagotować, dodać do niej ekstrakt waniliowy i cukier do smaku.

Dynię i jabłka zetrzeć na tarce i wrzucić do wrzątku, dodać sok z cytryny.

Chwilkę podgotować (2-3min) i zestawić z ognia.

Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w minimalnej ilości wody, dodać do dyni i jabłek, wymieszać i zagotować cały czas mieszając.

 


 

kisiel_z_dyni

 

 

 

 

 

d

 

czwartek, 30 października 2008, dorota20w
Komentarze
2010/11/08 17:34:55
kisiel jabłkowy znam i lubię, ale dodatek dyni to nowość i brzmi zachęcająco...
-
Gość: ula, *.elk.mm.pl
2010/11/13 08:36:54
fajnie się zapowiada z tymi starkowanymi kawałkami owoców :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...